POZADINA INCIDENTA

Webber nije htio kontra Alonsa, Vettel ga zato kaznio

18.04.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Sebastian Vettel prešao je Webbera usprkos naredbama iz boksa na Velikoj nagradi Malezije zato što ga Australac nije htio poduprijeti prošle sezone u borbi za titulu

Nekoliko dana uoči utrke u Bahreinu Fernando Alonso na Twitteru je objavio sliku na kojoj u restoranu u Dubaiju sjedi s Markom Webberom, uz objašnjenje 'večera s prijateljem'. Dovoljno da se opet u svjetskim automoto medijima aktualizira tema sukoba vozača unutar Red Bulla, koji je kulminirao događajima na Velikoj nagradi Malezije prije mjesec dana. Prijatelj s Alonsom, neprijatelj s Vettelom...Webber definitivno nije pravi čovjek u Red Bullu za potporu kolegi u borbi za naslov prvaka.

'Moram biti potpuno iskren i reći kako nikada nisam imao potporu od njega,' izjavio je nedavno Sebastian Vettel, objasnivši kako je njegov čin u Maleziji bio praktički osveta zbog onog što se događalo u prošlosti, posebno na kraju prethodne sezone.

Podsjetimo, Sebastian Vettel borio se tada s Fernandom Alonsom za naslov prvaka. Webber je izgubio izglede za titulu već u ljeto, no nije htio ni čuti o pomaganju timskom kolegi. On je vozio za sebe. S obzirom da mu je Alonso prijatelj izvan F1, a Vettel mrski rival, jasno je tko bi mu bio draži svjetski prvak. Australac se zbog toga potpuno isključio iz događanja.

Webber u samoj završnici sezone nije napravio izravnu štetu Sebastianu Vettelu, ali nije mu pomogao niti malo. Tek je jednom u Koreji završio između Vettela i Alonsa i tako otkinuo bodove vozaču Ferrarija, da bi zatim nonšalantno izgubio od Španjolca u Indiji, na stazi na kojoj je Red Bull imao daleko najbrži bolid te tako prepustio drugo mjesto iza Vettela glavnom protivniku.

Na zadnjoj utrci sezone, kada su Nijemcu očajnički trebali bodovi, završio je Webber ispred njega, a iza Alonsa. To ipak nije odlučilo ukupnog pobjednika. Svejedno, Vettel koji je očekivao veću pomoć svog timskog kolege sve mu to nije oprostio, a sigurno mu nije dobro sjela ni izjava Australca u prosincu: 'Ja sam zaslužan za titulu! Pobijedio sam Alonsa u Silverstoneu. Da nisam, Vettel ne bi bio prvak!'. Jedva je dočekao priliku za osvetu.

No, sada je na redu Mark Webber...