HNS UPOZORAVA

Vrbanović zavapio: Može se dogoditi kaotično stanje!

26.03.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Izvršni predsjednik Damir Vrbanović na konferenciji za medije, održanoj u srijedu, objasnio je stav Hrvatskog nogometnog saveza prema prijedlogu novog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

'Svjesni smo činjenice da država želi uvesti red i traži odgovarajuće izvještaje, nitko naravno nema ništa protiv toga i to podržavamo", naglasio je Vrbanović, istaknuvši da bi ubačena odredba u članku 33., s naslovom Posebni slučajevi i primjene Zakona, mogla 'voditi u slijepu ulicu'.

Problematičan bi mogao biti slučaj u kojemu neki nogometni klub ne ostvaruje trajno prihode veće od propisanih 230.000 kuna, ali svejedno mora osnovati trgovačko društvo i ulaziti u dodatne troškove.

'Smatram da je pogrešno postavljena struktura oporezivanja udruga građana, da je neprimjereno da se zakonodavac nije osvrnuo na specifičnosti sporta i poslovanja pojedinih udruga koje ne ostvaruju gospodarsku djelatnost trajno, da zakonodavac nije sagledao sve probleme funkcioniranja i odvajanja poslovnih procesa, da zanemaruje osnovno načelo rada neprofitnih organizacija o ulaganju svih prihoda u vlastitu djelatnost', objasnio je izvršni predsjednik HNS.

VRBANOVIĆ
Najbolje bi bilo pretvoriti sve udruge građana koje zarađuju preko 230.000 kuna u trgovačka društva

'Najbolje bi bilo pretvoriti sve udruge građana koje zarađuju preko 230.000 kuna u trgovačka društva, ako je to smisao ovakvog prijedloga zakona i ako je cilj samo oporezivanje', dodao je.

Pri donošenju zakona trebaju se uzeti u obzir specifičnosti nogometa, odnosno postojeći sustav Fife i Uefe o transferima.

'Nikakvo trgovačko društvo koje bi se pojavilo kao pravni subjekt u transferu ne bi moglo sudjelovati u transferu novca', istaknuo je Vrbanović, objašnjavajući da bi FIFA osporila takav transfer novca.


Ujedno je upozorio: 'Može se dogoditi kaotično stanje. Ulazimo u vrlo osjetljivo područje u kojemu bi dio propisa bio kontradiktoran i morao bi se mijenjati. Rješenje je jednostavno, već postoji odredba o mogućnosti oporezivanja pri ostvarivanju gospodarske koristi'.

'Uputit ćemo pismeni dopis i tražit ćemo da se ovi argumenti uzmu u razmatranje i da se sagledaju štetne posljedice. Ne ukazujemo da je netko zlonamjeran, nego smo oprezni i ukazujemo na neodrživost ovakvog zakonskog prijedloga. I uz redovne troškove u sportu vlada sve veća neimaština. Ne bih složio da se ovdje radi samo o Dinamu, Dinamo je samo vrh piramide s obzirom na uspješnost i broj transfera, odnosno kapitalu i uloženim sredstvima. Nogomet je od početka mandata ove Vlade stavljen pod posebno povećalo, a u nogometu su stvari zdravije i čistije nego u nekim drugim segmentima države. Nije ni sport imun na afere, ali sigurno nije najgori segment', zaključio je izvršni predsjednik HNS-a.