SJEDNICA BEZ ŠUKERA

Vrbanović, Mamić i društvo žele hitan sastanak s Hajdukom, ali...

25.11.2014 u 14:03

  • +3

Sjednica Izvršnog odbora HNS-a u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Bionic
Reading

Tri dana nakon neodigranog nogometnog derbija MAXtv Prve lige između Dinama i Hajduka održana je izvanredna sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. Podsjećamo, Splićani su odbili izaći na travnjak u derbiju nakon što pojedini članovi Torcide nisu mogli kupiti ulaznice za utakmicu. Tijekom utorka utakmica je službeno registrirana 3:0 za Dinamo uz dodatak kako će odluku o mogućoj dodatnoj kazni Hajduku naknadno donijeti disciplinski sudac Krešimir Vlajčević. Međutim izvršni predsjednik Damir Vrbanović najavio je, nakon tri sata sjednice, kako sada kreće procedura o sankcijama Hajduku ali prije toga žele hitni sastanak s Hajdukom već u srijedu

Bez obzira na delikatnu situaciju u kojoj se nalazi hrvatski nogomet, predsjednik HNS-a Davor Šuker otišao je na službeni put izvan Europe i nije bio prisutan ovoj vrlo važnoj sjednici. Međutim, s obzirom na to da nije prisutan - iako je po statutu trebao voditi sjednicu -  to čelne ljude HNS-a nije previše uznemirilo. Glavnu riječ na sjednici vodio je izvršni predsjednik Damir Vrbanović, a prisutan je bio i prvi dopredsjednik Zdravko Mamić.

Oko 14 sati, nakon tri sata vijećanja IO-a HNS-a, pred novinare je izašao izvršni predsjednik Damir Vrbanović kazavši prije početka kako je Davor Šuker na poziv Fife otputovao u četvrtak popodne prije derbija kao 'član skupine za profesionalni nogomet'. Time je očito želio skrenuti pozornost onima koji su pisali da Šuker nije bio prisutan ovoj važnoj sjednici. Kasnije je uz smiješak kazao kako je Šuker trenutačno u Bankgoku...

'Što se tiče neodigranog derbija Dinamo - Hajduk moram reći kako smo iz Ravnateljstva policije uoči utakmice dobili dokument s listama navijača prema kojem je klub domaćin dužan postupiti. Policija je obavila svoj posao prema članku 39, obavijestila je Dinamo o potencijalnim izgrednicima. Da smo postupili drugačije smatrao bih da je HNS suodgovoran, a ovako ne snosimo ni dio odgovornosti', pojasnio je Vrabanović.

'Zaista je neshvatljiv potez Hajduka da se solidariziraju s dijelom navijača. Hajduk je pokušao odgoditi utakmicu za 15 minuta pa za sat vremena, ali morma reći kako nikada vidio da netko radi nešto ovakvo. To nema pravnih utemeljenja, a da napravim stravčnu paralelu igralo se i nakon tragedije na Heyselu... Klub odgađa utakmicu jer navijači nisu ušli na stadion. Sada kreće procedura o sankcijama Hajduku. Izvršni odbor HNS-a donio je jedinstven stav i moram reći da smo iznenađeni i ogorčeni Hajdukovim potezom. Ne možemo vjerovati da je vodstvo Hajduka izabralo ovaj put. Kasnije smo čuli da se govori o raščišćavanju nekih odnosa u HNS-u', dodao je Vrbanović najavivši tako oštre kazne. Koje su to konkretno svi se pitaju?

Tada je došlo na red ono što svi čekaju:


'Osuđujemo dosad nezabilježeno solidariziranje kluba s dijelom njihovih navijača koji imaju zabrane dolaska na stadion. Ugledu hrvatskog nogometa nanesena je neprocjenjiva šteta, a Hajduk kao što je poznato ima obveze poštivati propise HNS-a. To što su iz Hajduka napravili velika je opasnost za klub i organizaciju jer ovo je najkraće rečeno udar na hrvatski nogomet', kazao je mirnim glasom Vrbanović.

'Tražimo hitan i neodgodiv sastanak s Hajdukom i to već sutra. Prihvaćamo činjenicu da nešto možda nismo dobro napravili i želimo spustiti loptu na zemlju. Idemo sada okrenuti novu stranicu jer sve je ovo otišlo predaleko. Želimo sastanak s Hajdukom i želimo konstruktivne prijedloge. Problema ima, ne stavljamo glavu u pijesak. Spremni smo razgovarati o onome što je netko krivo napravio u prošlosti, zašto ne? Zovemo ljude iz Hajduka da pronađemo zajednički cilj i vratimo se u sportske okvire. Ne želimo bunt ili ultimatum, neka se emocije zamijene razumom', dodao je Vrbanović koji sve ovo što se događa u zadnje vrijeme naziva hajkom na HNS. Također je zatražio sastanak i s predstavnicima resornog ministarstva (MZOŠ).

'Ja se nadam da će se dogoditi već sutra kako bi što prije došli do zajedničkih zaključaka i vratili situaciju tamo gje joj je mjesto - u sportske okvire.'

Odgovorio je Vrbanović i Hajduku o ostavkama koje su od njih tražili:

'O našim ostavkama nije bilo riječi na ovoj sjednici. Zna se pravna procedura, zna se tko nas je postavio i tko nas može smjeniti.'

Očekivano, osvrnuo se Vrbanović i na nedavne nerede koje su napravili huligani u Milanu te je dodao kako su za Bugarsku dobili 60.000 eura kazni a iz Milana se očekuje još veća kazna.

Red je nabrojati i ostale članove IO-a HNS-a a to su: Damir Mišković, Ante Vučemilović, Davor Ivić, Robert Markulin, Korado Soldatić, Đuro Bukvić, Ante Kulušić, Božo Galić, Dubravko Galović, Nenad Horvatić, Marijan Kustić, Drago Lucić, Stjepan Merkaš, Slavko Prišćan i Alojzije Šupraha.

Dodajmo kako je oko zagrebačkog hotela Hilton, gdje se održavala sjednica u središtu HNS-a, od 11 sati ujutro bila raspoređena policija.