SLUČAJ CLIPPERSI

Vlasnik-rasist uzvraća udarac; što će sada napraviti čelnici NBA-a?

28.05.2014 u 11:53

  • +6

Donald Sterling

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Montaža: Stephen Dunn/Spencer Platt/Jonathan Alcorn

Bionic
Reading

Vlasnik Los Angeles Clippersa Donald Sterling obratio se NBA ligi službenim priopćenjem za javnost, u kojem se pokušao obraniti od optužbi da je svojim rasističkim komentarom oštetio ligu i sponzore, zbog čega će doživotno biti izbačen iz lige. Nema sumnje kako će se ubrzo oglasiti i komesar NBA lige Adam Silver

Podsjetimo, Sterling je svojoj djevojci, u prostorijama njezinog doma, rekao da ne želi da mu na njegove utakmice dovodi crnce. Razgovor je bio, prema kalifornijskom zakonu, ilegalno snimljen (poslušajte ga na dnu članka!), a zbog tih je riječi NBA liga Sterlinga odlučila doživotno izbaciti iz NBA lige, te ga novčano kazniti s 2.5 milijuna dolara. Sterling je najavio tužbu na takvu odluku, a u obraćanju NBA ligi je pokušao dokazati da se snimljeni razgovor ne bi trebao uzimati u obzir, jer je prije svega ilegalno snimljen.

'Razgovor je snimljen bez mojeg znanja, a to je prema zakonu države Kalifornije ilegalno djelo. Bila je to svađa dvoje ljubavnika u kojoj je bilo svakakvih riječi. Ljubomorna izjava nikada nije trebala izaći iz te prostorije, te nije trebala uvrijediti nikoga. Sve što sam rekao bilo je u velikoj ljutnji', stoji u priopćenju za javnost.


Idućeg će se utorka 30 vlasnika klubova sastati u New Yorku, gdje će glasovati podržava li se ili ne odluka šefa NBA lige Adama Silvera da Sterlinga doživotno izbacuje iz NBA lige. Za uklanjanje Sterlinga potrebne su tri četvrtine glasova, odnosno 23!

Sterling je takav način glasovanja nazvao nepravednim, jer je već većina vlasnika odlučila da će ga ukloniti iz lige. Sterling je također uputio prigovor na kaznu od 2.5 milijuna dolara, koju također smatra nepravednom, jer su se u ligi događale i druge grozne stvari, za koje su kazne bile 'blage'. Pritom je mislio na 100 tisuća dolara kazne Kobeu Bryantu koji je suca utakmice nazvao homofobnim imenom i na 72 utakmice suspenzije za Rona Artesta koji se potukao na tribinama s navijačem.

Cijeli razgovor poslušajte u videu…