ETTOOV POUČAK

Vida prezimio u Europi, prelazi u kijevski Dinamo

30.12.2012 u 13:07

Bionic
Reading

Prema izvorima uglednog novinara Sportskih novosti, Domagoj Vida je odigrao zadnje minute u dresu zagrebačkog Dinama i u siječnju će potpisati za kijevskog imenjaka čije boje već brane nekadašnji maksimirski heroji Niko Kranjčar i Ognjen Vukojević. Dinamu bi, također prenosi SN, trebalo pripasti okvirno pet milijuna eura, a Vidi godišnje milijun eura neto

Interes Kijevljana za nogometnog bećara nije od jučer, a zna se i da kijevski gazda Surkis ove zime ulazi u detaljnu rekonstrukciju momčadi. Vukojević je jedan od oslonaca za budućnost i, ako ostane dovoljno dugo, vjerojatno i budući kapetan kluba; Kranjčarova pozicija nije ni blizu tako sigurna, a u Vidi Ukrajinci dobivaju univerzalnog defenzivca koji je bio dio jako dobre Hrvatske protiv Španjolaca u Gdanjsku.

Nije sasvim jasno je li se Zdravko Mamić uputio prema Kijevu kako bi definirao detalje transfera, ali to nije ni ključno jer ako se klubovi dogovore o visini odštete i Vida prihvati ponuđenu plaću, sve se može riješiti i putem faksa. Uglavnom, Vida vjerojatno idućih tjedana seli u Kijev i trener Dinama Krunoslav Jurčić nakon Tonela ostaje bez još jednog stopera.

Vukojević o proljeću:

Želimo barem četvrtfinale Europske lige, to bi bio zadovoljavajuć rezultat. A ako se pruži prilik, zašto ne i više. Svakako nikome neće biti lako kod nas u veljači. Zna biti jako zima i ako dođu južnjaci, imamo lijepu prednost.

Kijevljani su zvukli francuski Bordeaux, a u slučaju prolaza ići će na boljega iz ogleda 'Vidinog' Bayera i Benfice

Takav rasplet ostavio bi mu mršavu stopersku liniju od samo dva imena. 'Doktor' Šimunić i Ivan Puljić, a to je čak i za polusezonu od samo 15 utakmica premalo. Zagrebov Puyol Mateo Pavlović otišao je Dinamu ispred nosa u Werder, a trener Jurčić nije sklon vraćanju Gordona Schildenfelda zbog nedostatka brzine kod stopera koji je od odlaska iz Dinama rapidno napredovao. Vidjet ćemo koji su maksimirski prioriteti, ali nema sumnje da prvu momčad treba pojačati s 'jednim i pol' stoperom, po mogućnosti i uigravati ih za iduću europsku sezonu. Pomoćna varijanta su i dogovori s Lekom (izvjesno) i Pokrivačem, koje se također može koristiti na toj poziciji.

Vida tako drugi put odlazi u gastarbajtere. 2010. se iz Osijeka zaputio u Leverkusen, a sada iza sebe ostavlja Zagreb i odlazi u Kijev. 23 su mu godine, kotira kao reprezentativna budućnost (pa i sadašnjost) i dolazi u vrijeme velike najavljene kijevske rotacije, što mu nudi mogućnost zapažene minutaže i na kratkoročnoj bazi.

Kijev je prezimio na trećem mjestu ukrajinske lige. Vodeći Šahtar im je neuhvatljiv, a ispred su i Kalinić i Strinić sa svojim Dnjiprom. Ukrajinska liga ima sve snažniji hrvatski pečat i postaje najjača izbornikova baza u Europi. Vida ima kvalitetu za tu razinu, prijatelje koji će mu olakšati adaptaciju u slučaju realizacije transfera i godine pred sobom da postane još bolji igrač.

Kelava o Vidi

Vidin najbolji prijatelj Ivan Kelava kao Dinamov kapetan je u tportalovom izboru Domagoja ocijenio najboljim igračem lige uz obrazloženje:

'Pa vidi ga samo. Ljudina, igračina, lider...  Igra jako dobro i glavom i nogom, i izvanrednočita igru. Vida je igrač koji konstantno držirazinu forme na visini,' objašnjava Kelava.


Osim u domaćim natjecanjima, Kijev će se tijekom proljeća boriti i u europskoj ligi, što su izborili pozitivnim rezultatima protiv Vide i njegovog još uvijek aktualnog Dinama. Tako je Domagoj našao prečicu do europskog proljeća koje se na Maksimiru čeka od 1970. godine i ogleda sa Schalkeom u Kupu kupova toga ožujka. Vida će imati pravo nastupa, kao što ih je imao i Etto koji je s Dinamom ispao od Paoka i onda u Solunu od zime nastavio europsku trasu.

Vida će, ako ode ove zime, ostati zapamćen i po ljudskim i po igračkim kvalitetama, pa i po bećarskim manirima, no highlight njegovih maksimirskih dana svakako će ostati gol Ludogorecu u 98. minuti kojime je Dinamu izravno udahnuo još deset europskih ogleda i novu Ligu prvaka. Asisitrao mu je bio Alispahić koji je već napustio Dinamo i nastavit će u Rijeci.

Javna je tajna da se Kijev zanima i za usluge Sammira. Brazilski Dinamov rekorder po broju europskih nastupa (70) također je na Surkisevom nišanu i pitanje je visine ponude (uvijek ključno), te Dinamove strategije za 2013. hoće li igrača s trenutno najduljim stažem u svlačionici puštati odmah ili nakon novog proboja prema Ligi prvaka kao kapetana Badelja ovoga ljeta. Kako god, u ukrajinskom nogometu je hrvatski jezik sve važniji i naši igrači preuzimaju ključne role u toj ligi. Recimo, navijači Kijeva najčešće skandiraju upravo Vukojeviću, a Vida ima kapacitete da se i on učlani u taj ekskluzivni klub. Ako se transfer ne izjalovi, a čini se da ne bi trebao.

Vidin gol koji neće biti zaboravljen