U POTRAZI ZA DOMAĆINOM

Velikom događaju prijeti gašenje? Zadnji gledalo 28 milijuna, a sad ga nitko ne želi

05.12.2023 u 08:56

Bionic
Reading

Budućnost velikog sportskog događaja, Igre Commonwealtha, u opasnosti je, jer se ne može pronaći grad domaćin za 2026.

Igre Commonwealtha 2022. (Birmingham) na BBC-ju je gledalo 28 milijuna ljudi, a sada ih više nitko ne želi organizirati zbog ogromnih financijskih troškova.

Prestižno natjecanje čeka tmurna budućnost nakon što su Australci povukli svoje dvije ponude koje su dolazile iz Goald Coast odnosno Queenslanda.

Naime, početna procjena od 1,4 milijarde funti troškova skočila je na preko 3 milijarde funti. Grad Queensland povukao je čak svoju ponudu, unatoč izvornom proračunu da bi mogli napraviti pojednostavljenu verziju za 360 milijuna funti.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Tako nema kandidata domaćina ni za Igre 2026., ali ni za 2030., unatoč izvješćima o tajnom planu da se sljedeći događaj premjesti u Škotsku. Tako su organizatori suočeni s mogućnošću odgode ili čak otkazivanja Igara 2026.

Gradonačelnik Gold Coasta Tom Tate rekao je: 'Dali smo sve od sebe i to je sve što ljudi mogu očekivati.'

Glasnogovornik Federacije igara Commonwealtha dodao je: 'Od iznenadnog povlačenja Victorije u srpnju 2023. kao domaćina Igara 2026., Federacija igara Commonwealtha neumorno radi s Udrugama igara Commonwealtha kako bi pronašli novog domaćina koji bi mogao nastupiti u tako kratkom roku. U aktivnim smo razgovorima s nizom potencijalnih domaćina diljem Commonwealtha i nadamo se da ćemo pružiti ažurirane informacije o tim raspravama početkom 2024.'