Liga nacija logo sponzori

Prosinečki ZA TPORTAL

Veliki Žuti o jednom od najdražih golova i arhiviranju Livaje: On je naš motor

Bionic
Reading

Ove srijede od 20.45 sati na stadionu Feijenoorda u Rotterdamu Nizozemska će biti domaćin Hrvatskoj u polufinalnoj utakmici Lige nacija. Zanimljivo, Hrvatska se s Nizozemskom sretala vrlo rijetko, za razliku od drugih jakih europskih reprezentacija. U jedinoj službenoj utakmici slavili su naši reprezentativci. Pobjedom 2:1 naši su igrači 1998. godine stigli do svjetske bronce, a vodeći je pogodak zabio Robert Prosinečki

Robert Prosinečki vratio se u hrvatski nogomet, ali prvi put kao trener jednog domaćeg kluba. Od ovog ljeta vodit će momčad Rudeša, što je izazvalo buru oduševljenja u zapadnom dijelu Zagreba.

Baš kao što je i njegov pogodak u pobjedi 2:1 protiv Nizozemske (op.a., drugi gol zabio je Davor Šuker) u utakmici za broncu na SP-u 1998. godine u Francuskoj izazvao oduševljenje u cijeloj Hrvatskoj.

Bila je to jedina službena utakmica ovih dviju reprezentacija. U jedinoj prijateljskoj utakmici Nizozemska je slavila 3:0. Dakle možemo biti sigurni da će ova reprezentacija pod novim izbornikom, Ronaldom Koemanom, biti 'napaljena'?

'Naravno. No, kao prvo, mi morao biti zadovoljni, jer hrvatski nogomet opet je u polufinalu jednog velikog natjecanja, odnosno Lige nacija, koja sada postaje zanimljiva svima. Imat ćemo tešku utakmicu, pogotovo jer su Nizozemci domaćini. Svjetsko prvenstvo krajem prošle godine u Katru nisu odradili dobro, odnosno onako kako su mislili i željeli. I ova će im utakmica sada biti prilika da se 'vade' i 'čupaju'. Zato nam neće biti nimalo lako', naglasio je 54-godišnji Prosinečki.

I Hrvatskoj je, unatoč svjetskoj bronci iz prosinca, sada malo narušena atmosfera zbog 'slučaja Livaja'.

'To je sada već povijest. Sve ovo oko Livaje treba što prije zaboraviti. Bilo bi najgore optužiti samo Livaju. Sigurno je i on dio problema, jer se ponašao onako kako nije adekvatno za jednog reprezentativca. Livaja je jedan od najboljih igrača u HNL-u, što je i Dalić prepoznao. Dogodilo se to što se dogodilo, sada treba smiriti loptu. Trebamo više pričati o Nizozemcima, a ne o Livaji.'

Dečki za uspjeh moraju izbaciti taj slučaj iz glava. Iskustva s takvim situacijama imaju, jer se i u Rusiji 2018. godine dogodilo 'slučaj Kalinić'. Nije baš isto, ali situacija je to koja remeti mir.

'Imamo reprezentaciju koja može svakoga pobijediti. S time da neće biti nimalo lako. Ovo će biti izuzetno zanimljiva utakmica. Nadamo se - s našim ulaskom u finale. Jer naučili su nas dečki da idu do kraja, a mi smo kao narod očito tako već i navikli. Međutim Nizozemska je, moram to naglasiti još jednom, izuzetno jaka, samim time jako dobra.'

Protiv Nizozemske ste te 1998. godine, nakon samo nekoliko minuta igranja u polufinalu protiv Francuske, ipak pronašli motiv. Uz to ste zabili efektan gol te se kući vratili s broncom.

'Mislim da je ta Nizozemska bila još od Johana Cruyffa možda i najjača selekcija. Tako da je to bilo još veće zadovoljstvo. Osim toga, bio je to i Hrvatskoj prvi nastup na svjetskim prvenstvima, pa uzeti odmah broncu, a pritom sam, kao što si rekao, zabio i jedan od svojih ljepših golova. Naravno da je to bilo veliko zadovoljstvo, jer kakvu su oni tada imali reprezentaciju, od Bergkampa, Kluiverta, Seedorfa… Da ih ne nabrajam sve. Uglavnom, strašna momčad, uz izvrsnog Hiddinka na klupi.'

Iako smo svi htjeli vidjeli Luku Modrića u još jednom finalu Lige prvaka, izbivanje iz tog okršaja donijelo mu je ipak malo više odmora. Samim time, bit će još spremniji za okršaj u srijedu.

'On je naš motor. Iskreno, čim je uz reprezentaciju, već je to velik dobitak. Daje samopouzdanje cijeloj ekipi. On još sigurno može, pazi se. Živi za to i siguran sam da će biti pravi. A kada je on pravi, onda smo spremni na sve', zaključio je Robert Prosinečki.

  • +8
Trening hrvatske nogometne reprezentacije (petak, 9. lipnja) Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal