ISPISALI POVIJEST

Veliki Marc Wilmots odveo Belgiju na sam svjetski vrh

14.10.2015 u 13:31

Bionic
Reading

Belgijska nogometna reprezentacija izborila je povijesni doseg koji jasno označava njihovu poziciju uoči francuskog Eura i ostalih bliskih velikih natjecanja

Kada je Adnan Januzaj vagao između mnogih reprezentativnih opcija Belgija je u Zagrebu svladala Štimčevu Hrvatsku s 2:1. Uskoro zatim odlučio se za Belgiju, a u sjećanju je ostala rečenica jednog euforičnog Belgijanca koji je na Maksimiru slavio odlazak u Brazil.

Ako želi postati svjetski prvak, to neće moći ni s Englezima ni Albancima. S Belgijom bi mogao,' govorio je pokisli navijač u euforiji i bio u pravu.

Belgija je prije samo šest godina bila 66. reprezentacija na Fifinoj rang ljestvici. Prošli su katarzu, 2012. za izbornika postavili svoju legendu Marca Wilmotsa i novu mladu generaciju dali u prave ruke. Masa talentiranih igrača kojima nedostaju samo školovani bekovi ('krpaju' se s pokretnijim stoperima) postala je istinska sila i svoj su status okrunili 'nevažnom' pobjedom protiv Izraela


Azijska zemlja ostala je bez Eura, a Belgija tim trijumfom osigurala čelno mjesto na toj nevažnoj ali indikativnoj ljestvici. Listopad provode na trećem mjestu, no posrtanjem vodećeg dvojca Njemačke i Argentine izborili su sam vrh koji će biti objavljen uskoro. I zaista, Belgijanci će na ovom euru i natjecanjima u bližoj budućnosti biti u samom vrhu favorita.

Ne moraju osvojiti ništa, jer konkurencija je strašna, ali mogu biti i među generacijama koje će jednom smatrati dinastijama. Hazard, De Bruyne, Lukaku, Curtois još nisu 25 godina stari, a već su svjetski vrh. 'Pozadina' im je također sjajna, i uspiju li uskoro proizvesti odlične bekove nitko protiv njih neće biti izraženi favorit.

Hrvatska će na novoj ljestvici biti 19. reprezentacija svijeta ispred BiH koja će zatvoriti krug najboljih 20.

Pobjeda koja je odvela Belgiju do provizorenog vrha. Sada će napadati - prave


NOVI FIFA RANKING TOP 20:

1 - BELGIJA
2 - Njemačka
3 - Argentina
4 - Portugal
5 - Čile
6 - Španjolska
7 - Kolumbija
8 - Brazil
9 - Engleska
10 - Austrija
11 - Švicarska
12 - Urugvaj
13 - Italija
14 - Rumunjska
15 - Wales
16 - Nizozemska
17 - Češka
18 - Turska
19 - HRVATSKA
20 - BiH