PREMIERSHIP

Van Persie poveo United do pobjede protiv Arsenala

03.11.2012 u 16:20

Bionic
Reading

Robin van Persie zabio je već u 3. minuti svom donedavnom klubu u pobjedi Manchester Uniteda nad Arsenalom 2:1 na Old Traffordu u derbiju 10. kola Premiershipa

Nizozemski reprezentativni napadač, koji je minulog ljeta prešao iz Arsenala u Manchester United, iskoristio je pogrešku Vermaelena koji je nastojao ispucati loptu, ali je njegova reakcija bila i više nego traljava. Van Persie je prihvatio poklon i udarcem iz prve desnom nogom, iskosa s desne strane u desni kut Arsenalovog vratara Mannonea, doveo 'crvene vragove' u rano vodstvo.

Jasno je dao do znanja da ne želi slaviti gol. Bio je to osmi pogodak ove sezone Van Persieja u Premiershipu, u kojem je vodeći strijelac. Zanimljivo da je Nizozemac bio strijelac u sva tri zadnje utakmice između Manchester Uniteda i Arsenala.

Isto tako, Manchester United je tim golom već u 3. minuti produljio niz domaćih utakmica u prvenstvu u kojima zabija gol na 53 utakmice!

Do pobjede su nogometaši Alexa Fergusona stigli potpuno zasluženo, jer su bili daleko bolja momčad. U 21. minuti je Mannone obranio dobar pokušaj Van Persieja, a u 27. minuti i Rooneyjev opasan udarac.


U završnici prvog dijela je sudac Mike Dean dosudio penal za domaćine zbog Cazorlinog igranja objema rukama u pokušaju da zaštiti lice nakon Youngovog ubacivanja. Wayne Rooney s bijele točke je tukao pored vratnice. Bio je to već treći neiskorišteni kazneni udarac Uniteda ove sezone.

Isto tako, otkad je Arsene Wenger menadžer Arsenala, ovo je bio 10. penal u međusobnim ogledima protiv Uniteda. Svih 10 je dosuđeno na Old Traffordu, a šest ih je bilo neiskorišteno!

Arsenal je u nastavku ipak krenuo dosta ambicioznije prema naprijed, ali je domaćin i dalje bio opasniji. U 66. minuti, Van Persie se našao oči u oči s gostujućim vratarom koji se još jednom istaknuo, te je odbio loptu u korner. Upravo iz tog kornera je krenula akcija za drugi gol domaćina u 67. minuti. Rooney je nabacio s lijeve strane, a Patrice Evra je bio precizan s glavom. Ovo mu je bio četvrti premierligaški gol u karijeri, a treći koji je zabio glavom.

Ubrzo nakon toga, u 69. minuti, Jack Wilshere je zbog prekršaja dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, pa su gosti do kraja ostali s igračem manje. Uspjeli su zabiti počasni gol doslovno u zadnjim sekundama sudačke nadoknade, kada je Cazorla dobro naciljao desnom nogom s ruba kaznenog prostora.

Unitedu je ovo bila četvrta uzastopna pobjeda u prvenstvu, kojom je preuzeo vrh ljestvice s dva boda više od Chelseaja, ali, dakako, i utakmicom više. Arsenal je pretrpio treći poraz u zadnjih pet nastupa u prvenstvu. Ostao je na 6. mjestu na ljestvici, sada sa devet bodova zaostatka za Manchester Unitedom.

Engleska 1. liga, 10. kolo
Manchester United 2 1 Arsenal
Strijelci
1:0 R. Van Persie (3') 2:0 P. Evra (67')
2:1 S. Cazorla (90')
Sastavi
D. De Gea
J. Evans
R. Ferdinand
P. Evra
Rafael
T. Cleverley (61' Anderson)
M. Carrick
A. Young
A. Valencia (82' L. Nani)
R. Van Persie
W. Rooney
V. Mannone
T. Vermaelen
P. Mertesacker
A. Santos
B. Sagna
J. Wilshere
M. Arteta
L. Podolski (81' A. Aršavin)
A. Ramsey (52' T. Walcott)
O. Giroud
S. Cazorla
Žuti kartoni
A. Young 29'
T. Cleverley 37'
R. Van Persie 61'
Anderson 72'
W. Rooney 81'
J. Wilshere 14'
A. Aršavin 83'
M. Arteta 90'
Crveni kartoni
J. Wilshere 69'