saslušanje završeno

[UŽIVO] Konačna odluka: Đoković protjeran iz Australije!

Bionic
Reading

U nedjelju ujutro australski savezni sud je objavio da je jednoglasno odbijena žalba Đokovićevih odvjetnika, te potvrđena odluka ministra za imigraciju Alexa Hawkea da se Đokoviću oduzme viza i da ga se protjera iz Australije, javio je reporter Radio televizije Srbije iz Melbournea. Predsjednik sudskog vijeća James Allsop rekao je da će razlozi odluke suda biti nešto kasnije obrazloženi

Video prijenos suđenja pratite OVDJE.

Nešto nakon 7.45 sudac je objavio da, zbog velikog interesa u svijetu za ovaj postupak, treba pojasniti nekoliko pitanja. Sud ne odlučuje o žalbi, već o tome je li odluka ministra o oduzimanju vize Đokoviću bila zakonita i razumna. Stoga će se suci povući na još pola sata, te dati odvjetnicima još malo vremena za konačne konzultacije.

U međuvremenu, savezni sud je objavio da je jednoglasno odbijena žalba Đokovićevih odvjetnika, te potvrđena odluka ministra za imigraciju Alexa Hawkea da se Đokoviću oduzme viza i da ga se protjera iz Australije, javio je reporter Radio televizije Srbije iz Melbournea.

Predsjednik sudskog vijeća James Allsop rekao je da će razlozi odluke suda biti nešto kasnije obrazloženi. The Guardian javlja da će Đoković morati platiti i sudske troškove.

Đokoviću je u petak ponovo odbijena viza, ali su njegovi odvjetnici izborili novo suđenje po ubrzanom procesu. Ukoliko žalba uspije i Novak dobije na sudu, mogao bi igrati na Australijan Openu. Suđenje se odužilo tako da se 24 sata prije početka tuniira još nije znalo hoće igrati Đoković ili ne. Isto tako svi ostali igraći ne znaju koji se raspored turnira uopće gleda. Bizarna situacija.

Podsjetimo, u subotu kasno navačer po hrvatskom vremenu počelo je suđenje koje se odužilo do kasnih popodnevnih sati po lokalnom vremenu tj. do ranih jutarnjih sati po hrvatskom vremenu.

Najvažnije je istaknuti kako je potvrđeno da je Đoković odbio svjedočiti. Sve je prepustio svojim odvjernicima.

Nešto kasnije, kada su Đokovićevi odvjernici svoje rekli, sudac je upitao odvjetnika države kako objašnjava situaciju, jer se može dogoditi da otkazivanje vize izazove nemire. Odvjetnik kazao je da je to nevažno i da je najažnije kako bi ostanak Đokovića utjecao na situaciju u zemlji: 'Njegovo prisustvo bi izazvalo nemir i zabrinutost.'

Oko pet sati ujutro po srednjeuropskom vremenu završeno je saslušanje tako da se se suci povukli i trebat će im vremena da donesu odluku. Traje velika neizvjesnost u Melbourneu.

No, također je važno reći kako je naglašeno u zahtjevu Wooda (Đokovićev odvjetnički tim) da srpski tenisač bude pušten na slobodu u roku od 30 minuta nakon donošenja odluke. Naravno, u slučaju da sud obori odluku ministra.

Također je odvjetnik države rekao kako 'Novak ima povijest ignoriranja mjera za kontrolu širenja koronavirusa.'

'Čak i kad je bio zaražen napravio je intervju i fotografiranje gdje je čak skinuo i masku', dodao je.

No, Đokovićev odvjetnik ponovio je još jednom kako Vlada nema dovoljno dokaza i da se sve zasniva na projekcijama i prognozama te kako se plaše pustiti Đokovića u zemlju zbog antivaksera. Puno toga je rečeno i mnogi se pitaju zašto se sve ovako odužilo?

Teoretski gledano, moguće je da se čak ni danas cijela priča ne završi i da će sae ovaj slučaj odužiti.

Na početku je sudac objasnio zašto su trojica sudaca i zašto je ovaj slučaj relevantan za Savezni sud. Iako se tražilo da sudski proces bude brzo gotov, na što su upravo upozorili i Đokovićevi odvjetnici, sudac Allsop jasno je rekao da ovo neće biti brzo gotovo.

Đokovićevi odvjetnici naglašavaju da bi i deportacija njihovog štićenika mogla izazvati antivakserske nemire u Australiji, a ne samo probleme ukoliko on ostane na turniru. Novakov odvjetnik navodi da ministar nije ni pročitao dokumentaciju koja potvrđuje Đokovićev status.

U izlaganju odvjetnika Wooda naglašeno je da su Đokovićevi stavovi o cijepljenju bili poznati i prije no što je svijet uopće saznao što je to pandemija koronavirusa. Prema riječima odvjetnika Novak je nekoliko puta rekao da nije liječnik, ali da može izabrati ono za što misli da je najbolje za njegovo tijelo.

No, kao jedan od argumenata odvjetnik države navodi da je u Srbiji malo cijepljenih, a da je Đoković ikona i jako poznat i utjecajan u toj zemlji.

Đokovićev odvjetnik osporio je i nekoliko izjava ministra Hawkea, a napomenuo je da je srpski tenisač igrao i ranije na teniskim turnirima za vrijeme pandemije koronavirusa pa tako i na prošlosezonskom Australian Openu te da nema dokaza da je njegovo prisutstvo potaknulo raspoloženje antivaksera.

Inače, Đokovićev odvjetnik je priznao da je Novak pogriješio kada je imao intervju s francuskim novinarom iako je znao da je zaražen.

  • +4
Novak Đoković na treningu u Australiji Izvor: Profimedia / Autor: Kelly Defina / AFP / Profimedia

KRONOLOGIJA SLUČAJA ĐOKOVIĆ:

14. prosinca - Đoković dolazi na košarkašku utakmicu Crvene zvezde i Barcelona u beogradskom Pioniru i pozira za fotografiju s košarkašem Nigelom Hayesom.

16. prosinca - Dva dana nakon što je bio na košarkaškoj utakmici u Beogradu s nekoliko osoba koje su tada bile pozitivne, Đoković je testiran na koronavirus. O pozitivnom je rezultatu obaviješten istog dana navečer, na laboratorijskom nalazu piše da je izdan u 20.19 sati. U istom danu i u sljedeća dva dana, Đoković je sudjelovao na najmanje četiri javna događaja i susretao se s desecima ljudi.

17. prosinca - Đoković je u petak, 17. prosinca dijelio pehare najboljim mladim tenisačima. Pritom je od Teniskog saveza Beograda primio i ikonu Bijelog Anđela.

18. prosinca - Još u Beogradu radi intervju i fotografira se za francuski sportski dnevnik L'Equipe, kada zna da je pozitivan. 'Osjećao sam se prisiljenim, jer nisam želio iznevjeriti novinara, ali sam se pobrinuo da poštujem socijalnu distancu i nosim masku', kazao je priznavši 'pogrešku u prosudbi' i priznaje da je 'trebao odgoditi ovaj angažman'.

31. prosinca - SotoTennis academy tweetao je video Đokovićevog treninga u Marbelli u Španjolskoj. Dana 2. siječnja, lokalne novine Diario fotografirale su ga na treningu, još u Marbelli.

  • +2
Policija vs fanovi Novaka Đokovića Izvor: Profimedia / Autor: William WEST / AFP / Profimedia

4. siječnja - Đoković, koji nikada nije komunicirao o svom cijepljenom statusu, na društvenim mrežama objavljuje da je dobio 'medicinsko izuzeće' za nastup na Australian Openu. Đoković na Instagramu objavljuje svoju potvrdu o izuzeću, uključujući i fotografiju iz zračne luke.

5. siječnja - Tenisač stiže u zračnu luku Melbourne u večernjim satima, ali ima problema s ulaskom u zemlju jer nije ispunio ispravan obrazac za traženu vizu za ulazak u zemlju. Australski premijer Scott Morrison traži od Đokovića dokaz da je 'liječničko izuzeće' koje ima za sudjelovanje na turniru opravdano, a u suprotnom će biti poslan 'prvim avionom kući'. Viza mu je ukinuta.

6. siječnja - Dužnosnici graničnih snaga u zračnoj luci Melbourne odbili su Đokovićev zahtjev za ulazak u Australiju i poslali ga u imigracijski pritvor. Prvi tenisač svijeta kasnije je premješten u imigracijski hotel. Igrač podnosi pravnu žalbu protiv ove odluke.

  • +3
Đoković - saslušanje Izvor: Profimedia / Autor: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

8. siječnja - Njegovi odvjetnici tvrde da mu je odobreno izuzeće od cijepljenja jer je bio pozitivan 16. prosinca.

10. siječnja - Australski sudac naređuje hitno puštanje Đokovića na slobodu. Sudac Anthony Kelly dao je za pravo prvom tenisaču svijeta, čiji je najveći argument bila nedosljednost državnih vlasti oko izdavanja, a potom poništavanja iste vize na ulasku u zemlju. Kelly je presudio da nije bilo valjanog razloga zbog kojeg bi službenici granične kontrole zabranili Đokoviću ulazak u Australiju te naložio njegovo puštanje iz imigracijskog pritvora u roku od 30 minuta. Osim toga, australska vlada dužna je Đokoviću nadoknaditi sve troškove koji su nastali proteklih dana. Državni odvjetnik upozorava, međutim, da ministar imigracija Alex Hawke 'zadržava osobno pravo' da naloži Đokovićevu deportaciju idućim avionom. Australski teniski šef Craig Tiley brani svoju federaciju od kritika da je obmanio igrače oko propisa za ulazak u zemlju, rekavši da je vlada 'odbila' provjeriti valjanost medicinskih izuzeća prije njihovog dolaska

11. siječnja - Đoković nastavlja s treninzima

12. siječnja Đoković u izjavi na Instagramu osuđuje 'dezinformacije' o svom pojavljivanju u javnosti nakon pozitivnog testa

16. prosinca - Daje svoju kronologiju događaja. Budući da je po dolasku u Australiju pogrešno izjavio da nije putovao tijekom prethodnih 14 dana, priznaje 'zasigurno ne namjernu ljudsku pogrešku' od strane svog 'agenta'.

13. siječnja - Australska vlada u petak je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.