borba za trofej

[FOTO] Hrvatska u finalu Davis Cupa u Madridu izgubila od moćne Rusije koja sa stilom osvaja treću titulu u povijesti; Gojo i Čilić namučili su velike zvijezde

05.12.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Hrvatska teniska reprezentacija poražena je u Madridu u finalu Davis Cupa od Rusije. Prvi su na teren izašli Borna Gojo i Andrej Rubljov, a bolji je s 2:0 u setovima bio Rus. U drugom meču, koji je za Hrvatsku bio ključan, Marin Čilić namučio je Daniila Medvedjeva, ali ipak je izgubio 2:0

HRVATSKA - RUSIJA 0-2

Drugi meč / Marin Čilić - Daniil Medvedjev 6:7 (7), 2:6

DRUGI SET

  • Medvedjev lako dobija prvi gem na početku drugog seta. No, Čilić i dalje sjajno servira... Svjestan je koliko malo ga je dijelilo da dobije prvi set i prepun je samopouzdanja. Lako je došao do 1:1. No, Medvedjev je očekivano uzvratio i poveo je sa 2:1 u ključnom setu. Sve je veći pritisak na Čiliću i to se malo osjeti u njegovoj igri, a pogotovo na servisu (imao je duplu pogrešku). Medvedjev je uspio napraviti break i oduzimanjem servisa dolazi u veliku prednost.
  • Na svoj servis Medvedjev lako dolazi do vodstva 4:1 i Rusiju samo dva gema dijele od velikog slavlja iako je Čilić smanjio na 4:2. No, Medvedjev lako dolazi do vodstva 5:2 tj. na korak do povijesne pobjede.
  • Čilić servira za ostanak u meču, ali krenuo je jako loše (0:30). Kod 15:40 Medvedjev je imao dvije meč lopte i prvu je odmah iskoristio. RUSIJA JE POBJEDNIK DAVOS CUPA 2021.

PRVI SET

  • Počeo je meč. Prvi servira Čilić. Krenuo je fantastično i poveo je 40:0, a dok ovako servira nema straha. Čilić je lako dobio prvi gem za vodstvo 1:0. Medvedjev je uzvratio i dobio je svoj servis.
  • Marin je sigurno obranio i drugi gem na svojem početnom udarcu (2:1). Rus je na sličan način došao do novog izjednačenja.
  • Ne popušta prvih hrvatski reket, došao je do 3:2, ali odmah uzvraća Medvedjev i dolazi do 3:3. Čilić u ovom gemu ima dosta problema i Medvedjev je stigao do prve break lopte. No, Čilić se spasio i ipak je dobio gem za 4:3. Medvedjev se jako namučio u sljedećem gemu jer Čilić igra fantastično. Ali nekako je dobio Rus taj gem za 4:4. No, Čilić je opet uzvratio i vodi sa 5:4, a u sljedećm gemu bio je jako blizu set lopte. Dijelili su ga centimetri, ali Medvedjev ipak dolazi do 5:5.
  • Čeka nas prava drama već u prvom setu. Čilić i dalje sjajno servira i lako dolazi do vodstva 6:5. No, Medvedjev je pokazao zašto je trenutačno drugi igrač svijeta i dolazi do 6:6. Čeka nas tie break!
  • Vodi se velika borba. Na početku smo vidjeli po jedan oduzeti servis i trenutačno je 2:2! Kakva drama, Čilić je poveo 3:2 nakon asa, a nakon toga je Medvedjev pogriješio na svoj servis. Čilić vodi 4:2! No, jedan dobar seris Medvedjeva i pogreška Čilića i već je 4:4. Čilić nakon sjajnog poena i duge razmjene poveo 5:4, a nakon toga Medvedjev dolazi do vodstva 6:5. Set lopta za Rusiju! Ali Čilić je smešem spasio meč loptu i gledamo pravu dramu!
  • Medvedjev kod vodstva 7:6 radi dvostruku servis pogrešku, ali nakon toga opet lako dolazi do vodstva 8:7 te nakon toga zbog Čilićevog velikog auta i do prvog seta.
  • +3
Finale Davis Cupa: Marin Čilić - Daniil Medvedjev Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvi meč / Borna Gojo - Andrej Rubljov 4:6, 6:7 (5:7)

DRUGI SET

  • Gojo prvi servira, ali Rubljov je krenuo sjajno. Poveo je 30:0, ali je Gojo brzo uzvratio s nekoliko odličnih servisa. Nakon nekoliko izjednačenja Gojo je dobio gem. Jako dobar gem! Rubljov se na svoj servis malo mučio, ali je ipak stigao do 1:1. No, u sljedećem gemu Rubljov je zaigrao maestralno i imao je 40:15, ali Gojo je ipak stigao do 40:40 te je uz dva vrhunska servisa došao do vodstva 2:1.
  • Luka Modrić ponovo s tribina bodri Hrvatsku
  • Rubljov je lako dobio gem za 2:2 na svoj servis. Ali dojam je da Gojo može izboriti treći set, pogotovo ako nastavi ovako sjajno servirati. Za vodstvo 3:2 je Gojo servirao jako dobro, ali Rubljov je odmah uzvratio.
  • Gojo je odigrao još jedan sjajni gem i servisima je uništio Rubljova za vodstvo 4:3. Kako stvari stoje čeka nas drama u ovom setu! Rubljov opet lako, bez izgubljenog poena, dolazi do gema za 4:4. Gojo je dobio i sljedeći gem za 5:4 nakon nekoliko sjajnih udaraca i pogrešaka Rubljova. Kakva drama!
  • Rubljov je dobio svoj gem za 5:5, a sada servira Borna koji je stigao do prednosti. I dobio je Gojoj i ovaj gem i vodi 6:5! Očekivano, Rubljov je uzvratio i stigao do 6:6 i tie breaka
  • U tie breaku Rubljov je poveo 2:0, ali Gojo je uzvratio i napravio je Rusa nervoznim. Smanjio je Gojo na 4:3, zatim sjajnim servisom stigao do vodstva 5:4. Nakon prave drame u trinaestoj igri Rubljov ipak dobija 7:5 za ukupnih 2-0 u setovima. Rusi su osvojili prvi bod. Sada je sve u rukama Marina Čilića koji treba pobijediti kako bi parovi odlučivali o tituli!

PRVI SET

  • Počeo je meč. Prvi je servirao Borna Gojo i imao je vodstvo 40:15, ali je nakon sjajne igre Rubljov došao do break lopte. No, Splićanin Gojo pružio je sjajan otpor i s dva odlična servisa dobio je prvi gem.
  • Rubrljov je na svoj servis dobio drugi gem, ali u trećem je opet briljirao Gojo i nakon 30:40 stigao je do prednosti i s dva asa dolazi do novog gema. Sjajno! Rubljov je ekspresno uzvratio za 2:2
  • Bez izgubljenog poena Gojo je dobio sljedeći gem i poveo je 3:2. Servira zaista fantastično! No, i Rubljov jako dobro servira i lako dobija svoje gemove
  • U sljedećem gemu Rubljov je napravio break i vodi 4:3. Tu se vidjela njegova klasa. Lako je Rubljov dobio i sljedeći gem na svoj servis te je poveo 5:3. Gojo je smanjio na 5:4, a Rubljov servira za prvi set. Lako je dobio svoj gem za 1:0 u setovima za Rusiju, no ostaje dojam da se jako namučio.
  • +5
Davis Cup finale 2021: Borna Gojo - Andrej Rubljov Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izbornici reprezentacija Hrvatske i Rusije prijavili su sastave za finale Davis Cupa u Madridu. U 16 sati na tetren izlaze Borna Gojo i Andrej Rubljov, a nakon njih u akciju će Marin Čilić i Daniil Medvedjev. Za dvoboj parova (izmjena se može napraviti najkasnije nakon završetka drugog pojedinačnog meča) prijavljeni su Nikola Mektić i Mate Pavić, te Andrej Rubljov i Aslan Karacev.

'Prije početka turnira Rusija je slovila kao jedan od favorita za osvajanje naslova. Ima nevjerojatno jaku reprezentaciju, četiri tenisača među prvih 30, što govori o veličini. I pokazali su da su jako moćni, pobijedili su u svim susretima, iako su imali neke teške okršaje, kao u grupi sa Španjolcima', rekao je najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić dan uoči svog trećeg finala Davis Cupa u kojem će Hrvatska imati status stanovitog autsajdera.

'Mi se nadamo da ćemo izaći s najboljom igrom. Veselimo se još jednom finalu i nadamo se uspjehu'.

Rusi se bore za svoj treći naslov, baš kao i hrvatski tenisači. Rusija je bila pobjednik Davis Cupa 2002. i 2006., a Hrvatska je trofej osvajala 2005. i 2018. Upravo na putu do prvog naslova Hrvatska je do finala stigla polufinalnom pobjedom nad Rusijom (3-2) na splitskim Gripama.

Osim spomenuta dva naslova, Rusi su u finalu bili još 1994., 1995. i 2007., a Hrvatska je poražena u jedinom finalu koje je odigrala na domaćem terenu, 2016. u zagrebačkoj Areni, kad je Argentina osvojila svoj jedini naslov pobjedom 3-2.

Rusi su slavili protiv Hrvatske prije dvije godine u Madridu, na premijernom izdanju novog formata Davis Cupa. Tada je u grupnoj fazi bilo 3-0 za rusku reprezentaciju, kad za Hrvatsku nije igrao Marin Čilić, a debitirao je Borna Gojo, koji se dvije godine poslije prometnuo u neočekivanog junaka hrvatske reprezentacije.

  • +5
Hrvatska u finalu Davis Cupa Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Hrvatska je zasluženo ušla u finale. Ja se sada pripremam za Čilića, baš kao i na svakom drugom turniru. Bit će to iznimno uzbudljiv šou', poručio je drugi tenisač svijeta Daniil Medvedev.

'Gojo je ovaj tjedan pobijedio u doista velikim mečevima. Kao što sam već bio rekao, ovdje renking ne igra ulogu', govorio je peti tenisač svijeta Andrej Rubljov.

Inače, novi format natjecanja donio je i novi, veći, nagradni fond. Tako je svaka od 18 reprezentacija za sudjelovanje u startu osigurala pola milijuna eura.

Pobjednika današnjeg susreta Hrvatska - Rusija očekuje nagrada od 2,1 milijun eura. To je svota koja je namijenjena isključivo za momčad. Ni Hrvatski teniski savez neće ostati praznih ruku. Osvoji li Hrvatska danas trofej Savezu ide dodatnih milijun eura.

No, sve i da se dogodi poraz nema razloga za financijsko nezadovoljstvo. Već sada momčad ima osiguranih 1,5 milijuna eura koje će dijeliti između sebe, a Savez je u ovom trenutku na 800 tisuća eura. To su nagrade namijenjene poraženoj ekipi u finalu.

  • +6
Poznati na finalu Davis cupa u Madridu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL