NEDJELJA (20 SATI)

Uživajmo! Usred Beograda se igra hrvatski finale

27.04.2014 u 12:02

Bionic
Reading

U nedjelju u 20 sati (Arenasport 1) u beogradskoj Kombank Areni igra se finale ABA lige, a oba predstavnika po prvi put u povijesti bit će iz Hrvatske. Na iznenađenje mnogih, Cibona je prvo u polufinalu svladala Crvenu zvezdu, a onda je i Cedevita u petak nevjerojatnim košem Nolana Smitha sa zvukom sirene u očaj bacila Partizan

Hrvatska klupska košarka tako proživljava najljepše trenutke u zadnjih nekoliko godina. Dva naša kluba izborila su Euroligu i sada je samo pitanje koji od njih će se u Beogradu okititi svojim prvim naslovom prvaka ABA lige.

'Ovo je zaista jedna sjajna stvar za klupsku i nacionalnu košarku. Ova priča koja se desila je nastavak priče od ljeta i Slovenije i to je jedna dobra uvertira za Španjolsku i Svjetsko prvenstvo', rekao je u najavi finala trener Cedevite i aktualni izbornik reprezentacije Hrvatske Jasmin Repeša.

REPEŠA
Vrlo malo klubova se međusobno poznaje dobro kao Cedevita i Cibona

'Mislim da su obje ekipe apsolutno zasluženo dobile, mada su pobjede mogle otići i na drugu stranu. Međutim, ono što je najbitnije je da su pokazale karakter, da su došle u Beograd apsolutnim favoritima samo s jednom namjerom da se dobije i u tome su uspjele.'

Između Cedevite i Cibone nema puno tajni. Ove sezone te su se momčadi već međusobno susrele u Kupu Dražena Petrovića, u regularnoj sezoni ABA lige (dva puta) i u A-1 Ligi za prvaka (jednom).

'Vrlo malo klubova se međusobno poznaje dobro kao Cedevita i Cibona. Mi smo igrali već četiri utakmice ove sezone i još ih je puno pred nama, tako da tu nema nekih neizvjesnosti što se tiče nekih taktičkih zamisli, ni što se tiče individualnih karakteristika. I jedna i druga ekipa imale su emotivno pražnjenje naglašenije nego što je normalno jer su imale važne pobjede u završecima. Sigurno da će ona ekipa koja bude imala bolji emotivni oporavak imati određenu prednost. Cibona je u prednosti jer je igrala utakmicu dan ranije. No, mi smo izuzetno mlada momčad, mlad i izuzetno ambiciozan kolektiv, kojemu nedostaje trofeja, i zaista ćemo dati sve od sebe da dođemo do njega', dodao je Repeša.

Cedevita je sredila Partizan


Iako je tek na početku svoje trenerske karijere, trener Cibone Slaven Rimac pokazao je da ima 'štiha' za trenera i u njemu je hrvatska košarka možda dobila novo veliko košarkaško ime. Kad su iz Cibone otišli Strawberry, Žižić i Janning mnogi su se pitali hoće li se Vukovi boriti za ostanak u ligi. No, Rimac, koji je dio igračke karijere proveo i u Cedeviti, je s Juricom Golemcem odradio odličan posao.

RIMAC
Očekuje utakmica s protivnikom koji je odličan i pun na svim pozicijama

'U nedjelju nas očekuje utakmica s protivnikom koji je odličan i pun na svim pozicijama. Oporavili su im se svi igrači, tako da moramo dati sve od sebe na terenu. Ja iskreno očekujem da će ekipa izaći na teren i raditi ono što je radila i u dosadašnjem dijelu sezone. I kažem, što god poslije bude, bit će dobro.'

Luka Babić protiv Partizana je odigrao sjajnu utakmicu, za 34 minute na terenu skupio je 12 poena, osam asistencija, sedam skokova i dvije blokade.

'Još sam malo pod dojmom. Iako pokušavam ne biti, jer znamo da nas čeka teška utakmica protiv Cibone. Ono što je najvažnije za tu utakmicu je ostati miran i biti pametan u glavi. Ako smo već došli do finala, želimo taj trofej. Napravili smo već veliku stvar za klub, sebe i za hrvatsku košarku, što je najvažnije. Idemo po taj trofej i neka bolji pobijedi. Nadam se da ćemo to biti mi.'


Kapetan Cibone Marin Rozić govorio je u ime 'vukova'.

ROZIĆ
Pozivam sve ljude u Beogradu, Srbiji i iz Hrvatske da dođu pogledati utakmicu jer vjerujem da će to biti lijepa košarkaška predstava

'Nevjerojatna stvar se dogodila. Usred Beograda se igra hrvatsko finale. Mislim da je to zaista malo tko očekivao i malo tko je vjerovao u sve to. To je velika stvar za hrvatsku košarku. Čestitke Cedeviti na vrhunskoj predstavi, velikoj pobjedi i na plasmanu u Euroligu. Što se tiče moje ekipe, mi zaista živimo jedan san od Nove Godine koji traje još uvijek, i vjerujem da će potrajati još u nedjelju. Što se tiče konkretno Cedevite, to je zaista kvalitetna ekipa, koja ima vrhunskog trenera. Pratio sam ih ove sezone i pogledao sam puno njihovih utakmica. Ne sjećam se kad je netko pretrčao Partizana, pogotovo u Beogradu. Tako da zaista sve čestitke i pohvale idu na njihov račun.'

Babić i Rozić osvrnuli su se i na navijačku podršku u finalu.

'Ja očekujem barem jednak broj naših navijača koliko ih je došlo na polufinale. Zahvaljujem im se na tome. To je velika stvar za nas vidjeti da imamo te ljude koji su uvijek uz nas', rekao je Babić.

'Neke najave iz Zagreba postoje da će doći neki autobusi i navijači. Međutim, da će biti neka velika posjećenost ne vjerujem. Ovim putem pozivam sve ljude u Beogradu, Srbiji i iz Hrvatske da, ako su u mogućnosti, dođu pogledati utakmicu jer zaista vjerujem da će to biti jedna lijepa košarkaška predstava,' dodao je Rozić.

Sve one koji planiraju otići utakmicu pogledati uživo obavještavamo da ulaznice mogu nabaviti na www.eventim.rs, a bit će ih i na blagajni dvorane.

Cibona je srušila favorita