VELIKA NAGRADA ITALIJE

Uživajmo u F1 jurnjavi na sjajnoj Monzi, nećemo još dugo!

03.09.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Ovaj vikend ljubitelji automobilizma uživat će u Velikoj nagradi Italije. Očekujemo još jednu sjajnu utrku, a s obzirom da Monza ima ugovor samo do 2016. i Bernie ga nema namjere produžiti, uživajmo u ovom talijanskom spektaklu dok još možemo…

Velika nagrada Italije u kalendaru je Formule 1 od samog početka, 1950. godine i održana je svake godine dosad. U svojih 64 izdanja samo je jednom vožena na Imoli, a sve ostale godine na legendarnoj Monzi, na kojoj će i ove godine juriti F1 bolidi. S obzirom da Bernie nezadovoljan prihodima prijeti u budućnosti zauvijek F1 maknuti iz Italije, bez obzira na najstrastvenije automobilističke navijače, preostaje nam uživati u Monzi dok možemo, jer čini se nećemo još dugo.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i putem MAXtv To Go i Pay-Per-Day usluge te na online servisu match.tportal.hr. MAX Auto Moto paket možete kupiti OVDJE.

Monza nam je ponudila brojne uzbudljive utrke u svojoj povijesti, sretne i tragične priče, a najuspješniji na njoj Ferrarijev je omiljeni sin, Michael Schumacher s pet pobjeda. Ova je staza posebna i za njegovog nasljednika Sebastiana Vettela, koji je ovdje 2008. godine došao do svoje prve pobjede u karijeri i jedine Tora Rossa u povijesti momčadi. Ima tri pobjede na talijanskom tlu, dok dvije ima novi miljenik Talijana, Ferrarijeva uzdanica Fernando Alonso

Sama staza pretrpjela je dosta promjena u zadnjih dvadeset godina, a sadašnji raspored zavoja postavljen je 2000. godine. Što se zoni izlijetanja tiče, one su prije bile šljunčane, ali se asfaltiraju jedna za drugom, a ove godine na red je došla i legendarna Parabolica, što se pretjerano ne sviđa ljubiteljima sporta.

Kako god, nikad sigurnija Monza danas je dugačka 5.7km i ima 11 zavoja. Ozbiljna uzbuđenja počinju već u prvom sporom dvostrukom zavoju 'Variante del Rettifilo', koji se prolazi u prvoj s oko 85km/h, a nerijetko izazove masovni sudar, posebno na startu. Slijedi brzi zavoj Biassono, poznat po duelima Schumija i Hamiltona te Vettela i Alonsa, koji su umalo završili sudarima prethodnih godina.


Nakon novog dvostrukog zavoja slijede dva desna zavoja Lesmo, koje nije lagano precizno pogoditi i vozači su tu u prošlosti redovito završavali u šljunčanoj klopci ako bi otišli preširoko. Novi dugi ravni dio vodi do atraktivnog trostrukog zavoja 'Variante Ascari', zatim izlaska na sljedeći ravni dio i onda poslastica za kraj, s više od 200km/h jurnjava atraktivnim dugim desnim, poznatim pod nazivom Parabolica

Velika nagrada Italije, Monza

Dužina kruga: 5.793km
Broj krugova: 53
Prvi put u kalendaru: 1950.
Rekordan krug: 1:21.046 (Barrichello, 2004.)

Pirelli će za ovu utrku ponuditi vozačima tvrdu i srednje tvrdu komponentu guma pa očekujemo manji broj ulazaka u boks, jedan ili dva. DRS zone nalaze se uoči prve šikane i zavoja Ascari te će zasigurno imati važnu ulogu na ovoj utrci. Što se vremenske prognoze tiče, kiša je moguća u petak, ali u nedjelju ćemo vjerojatno uživati u sunčanom utrkivanju.

Favoriti ostaju vozači Mercedesa, koji su morali obećati svojim šefovima da neće ponoviti incident iz Belgije. Lewis Hamilton imao je neka loša iskustva ovdje, poput zabijanja u zid u zadnjem krugu 2009. godine te nespretnog sudara s Massom sljedeće, ali ima i pobjedu prije dvije sezone. Rosbergovi rezultati nisu bili ništa spektakularno, no ove godine je dobar svugdje pa će zasigurno biti i ovdje.

Od ostalih, Sebastian Vettel u Monzi je uvijek dobar, a Red Bull djeluje sve moćnije, posebno u rukama Daniela Ricciarda. Williamsovi vozači Massa i Bottas trebali bi biti dobri na stazi koja odgovara njihovom bolidu, a veliko je pitanje može li Fernando Alonso razveseliti domaće navijače. Karakteristike staze previše ne odgovaraju Ferrariju…

Formula 1 u dobroj je formi, posljednje utrke bile su odlične i ništa manje ne očekujemo u Monzi. Kvalifikacije su na rasporedu u subotu od 14 sati, nedjeljna utrka u isto vrijeme. Ne propustiti!


Rezultati VN Belgije:

1. Daniel Ricciardo (Aus) RedBull - Renault 1:24:36.556
2. Nico Rosberg (Njem) Mercedes +00:03.383
3. Valtteri Bottas (Fin) Williams-Mercedes 00:28.032
4. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 00:36.815
5. Sebastian Vettel (Njem) RedBull - Renault 00:52.196
6. Jenson Button (VB) McLaren 00:54.580
7. Fernando Alonso (Špa) Ferrari 01:01.162
8. Sergio Perez (Mek) Force India - Mercedes 01:04.293
9. Danil Kvjat (Rus) Toro Rosso - Renault 01:05.347

Poredak vozača:

1. Nico Rosberg (Njem) 220
2. Lewis Hamilton (VB) 191
3. Daniel Ricciardo (Aus) 156
4. Fernando Alonso (Špa) 121
5. Valtteri Bottas (Fin) 110
6. Sebastian Vettel (Njem) 98
7. Nico Huelkenberg (Njem) 70
8. Jenson Button (VB) 68
9. Felipe Massa (Bra) 40

Konstruktori:

1. Mercedes 411
2. RedBull - Renault 254
3. Ferrari 160
4. Williams-Mercedes 150
5. McLaren 105

Sve sažetke pogledajte OVDJE