VELIKA NADA

Uspoređuju ga s Rakitićem, a on ima dvije želje: Zaigrati na Svjetskom prvenstvu i istrčati na Poljudu u dresu Hajduka

09.01.2022 u 17:29

Bionic
Reading

Bila je ovo prijelomna godina za Luku Sučića, 19-godišnjeg Hrvata rođenog u Austriji koji je u ovoj sezoni postao nositelj igre Red Bull Salzburga

Sušić je redovnocnastupao za U-21 reprezentaciju kod Igora Bišćana a san je, kako sam priznaje za Germanijak.hr, ispunio u listopadu kada je ušao u igru u 85. minuti osječkog dvoboj A vrsta Hrvatske i Slovačke zamijenivši Andreja Kramarića.

'Bilo je puno lijepih trenutak u prošloj godini. S klubom sam igrao Ligu prvaka, redovito sam nastupao za mladu reprezentaciju ali taj trenutak kada sam ušao u igru umjesto Kramarića, to je uvjerljivo najljepše što mi se dogodilo i ono što ću pamtiti čitav život', priča za Germanijak.hr Luka Sučić koji je se ovih dana vratio sa zimskog odmora kojeg je proveo u obiteljskom okruženju u Bugojnu. Međutim i on se upisao na listu onih koji će zbog korone propustiti uvodne treninge u Salzburgu.

'Sve je u redu, dobro se osjećam i vjerujem da neće biti nikakvih posljedica i da ću brzo krenuti s pripremama. Na svu sreću, nastavak sezone u Austriji je tek za mjesec dana pa će biti dovoljno vremena da se spremim za ono što nas čeka na proljeće.'

A društvo iz Salzburga je u velikom zamahu. U prvenstvu su stvorili razliku koja im omogućava miran nastavak prvenstva. Tih 14 bodova u odnosu na Sturm garantiraju još jednu titulu u Mozartovu gradu.

'Pustite vi to. Razlika je lijepa i ugodna. I zaslužili smo je u konačnici svojim igrama ali nema opuštanja. Treba dati svoj maksimum dok matematika ne kaže da smo osvojili prvenstvo', poziva Sučić na oprez.

A taj maksimum ih čeka i u nastavku Lige prvaka. Naime, Red Bull je u skupini sa Sevillom, Lilleom i Wolfsburgom skupio deset bodova, uzeo drugom mjesto i nastavak natjecanje koje nosi dvostruki sraz s Bayernom.

'Realno, nitko se nije nadao da možemo proći dalje u takvoj skupini. Nitko osim nas. Prošli smo Brondby u kvalifikacijama, ostvarili tri domaće pobjede u skupini i remizirali kod Seville. Bilo je dosta za prolaz. No, sada imamo Bayern pa ćemo vidjeti što nose te utakmice”, priča nam Sučić dok prebiremo po uspomenama na prošlu godinu. U ovoj veznjak na osobnom planu želi samo zdravlja.

'To je jedino na što ne možemo utjecati. Neka bude zdravlja i da me zaobiđu ozlijede, ostalo će sve doći na svoje mjesto.'

Na onom sportskom planu želje se ne razlikuju previše od očekivanja svih navijača.

'Jasno je da u Austriji želimo dvostruku krunu s klubom a u Ligi prvaka ćemo vidjeti. Sve je moguće. S mladom reprezentacijom želim da nastavimo u istom ritmu u kojem smo bili u prošloj.'

Već smo saznali koji je bio njegov najbolji trenutak u prošloj godini. Pitamo ga ima li neki koji bi najradije htio zaboraviti.

'Baš niti jedan. Sve je bilo kako treba, kako sam se nadao i očekivao. Živim svoj san', reći će mladić koji krupnim koracima grabi prema A reprezentaciji i jedan je od onih koji se s pravom nadaju da bi se mogao naći na popisu Zlatka Dalića za odlazak u Katar na Svjetsko prvenstvo.

'To je valjda san svakog igrača koji se bavi nogometom. Svjetsko prvenstvo u dresu Hrvatske je nešto van svih kategorija. Osobno sam spreman napraviti sve da to i bude tako, izbornik je taj koji će odlučiti.'

Luka Sučić nikada nije dvojio čiji bi grb htio nositi na prsima. Realno, mogao je igrati za Hrvatsku, Austriju i Bosnu i 

'Nije bilo dvojbe. Imao sam poziv Austrije dok me BiH nije kontaktirala. No, svi koji me poznaju znali su da u meni ima samo jedna želja; igrati za Hrvatsku. I presretan sam što je tako i završilo. Hvala izborniku Daliću na šansi koju mi je pružio'.

Iako je odrastao u Austriji, Sučić redovito prati HNL. I tu nema nikakve dvojbe oko izbora kluba za koje kuca njegovo srce.

'Hajduk Split. To je klub za kojeg navijam.'

Najčešće bi u ovom slučaju probali utjecati, ali po tonu glasa nije bilo šasne za uzmak:

'Samo Hajduk. Nadam se da ću jednoga dana istrčati na taj Poljud u dresu Hajduka. To je san za koji živim'.

Pošteno. Isto tako, kod njega nema nikakve dvojbe tko je najbolji igrač svijeta u godini koju smo ostavili iza sebe, ali i tko je najbolji Hrvat u kopačkama.

'Leo Messi je za mene najbolji nogometaš u povijesti. Najbolji Hrvat? Luka Modrić, bez ikakve dvojbe.'

U ovoj godini još je jedan Hrvat postao član Salzburga. Roko Šimić impresionirao je sve oko sebe.

'Dobro se snašao u klubu. Sada će krenuti s nama na pripreme što je u potpunosti zaslužio. Tu sam za njega, ako treba bilo kakvu pomoć može računati na mene', poručio je Luka Sučić, još jedan dokaz svijetle budućnosti naše reprezentacije u razgovoru za Germanijak.hr