NIJEMCI U NIRVANI

Uspon Bundeslige – stvarnost ili fama?

03.05.2013 u 09:58

Bionic
Reading

Nakon što je osigurano njemačko finale Lige prvaka, mediji su prepuni hvalospjeva o Bundesligi i priča o dolasku novog doba. Koliko je sve to realno?

'Oprostit ćete njemačkim nogometnim fanovima što se sada osjećaju pomalo kao londonski punkeri 1976. ili grungeri u Seattleu 1989.', piše u svojoj kolumni za The Guardian Uli Hesse, vjerojatno najglasovitiji kroničar njemačkog nogometa.

Njegova je knjiga 'Tor! The Story of German Football', objavljena 2002. na engleskom jeziku, u posljednjih desetak godina mnogima poslužila kao uvod i dubinski uvid u fascinantnu njemačku nogometnu kulturu i povijest. Vremenom je dosegla kultni status koji se može usporediti samo sa smash hitom 'Inverting the Pyramid: The History of Football Tactics' Jonathana Wilsona. Ono što je 'Piramida' već godinama za taktiku i formacije, to je danas i 'Tor!' za Fußball: među bjelosvjetskim znalcima (i onima koji se takvima smatraju) nepoznavanje materije kojima se ove knjige bave automatski znači i stručnu diskvalifikaciju. Radi se o lektiri. I popularna internetska stranica BundesligaFanatic nedavno ju je navela kao obaveznu u prvoj točki svog vodiča '25 koraka kako da postanete Bundesliga hipster'.

No sada, kad svi izvan Njemačke bruje o velikom usponu Bundeslige, 'smjeni straže' i preuzimanju 'žezla' od Španjolaca, kad dvije njemačke momčadi igraju u finalu Lige prvaka, Uli Hesse ima sasvim drugu priču. Kroz parelele s godinama kad su dva subkulturna pokreta iz glazbenog podzemlja buknula u mainstream, on želi reći da je ovo vrhunac poslije kojeg više nema dalje... 'Svijet je spoznao koliko je uzbudljiva ova scena i odjednom je slavljena kao sljedeća velika stvar, ali duboko u sebi [njene aktere] izjeda osjećaj da su najbolji dani već u prošlosti', piše Hesse

Stereotipi o Nijemcima, pogotovo oni nastali poslije Drugog svjetskog rata, reći će da je to izrazito racionalan narod kojeg usto muči i kompleks krivnje: melankolija i pesimizam uvijek su iza ugla svakog uspjeha i pobjede. Ali je li 'era Bundeslige' zaista već na svom vrhuncu, tek što je njen zamah zahvatio široke mase?

Mnogi u Njemačkoj će reći da je tako – iako su i Bayern i Borussia ove sezone oduševili u Ligi prvaka, a u četvrtfinalu im se umalo pridružio i Schalke, koji je ipak ispao od Galatasaraya. Lars Ricken, nogometaš koji je zabio pobjednički gol za Borussiju Dortmund u finalu Lige prvaka 1997., izjavio je da je ekspanzija njemačkog nogometa samo privid: 'Da je tako, imali bismo puno više uspjeha u Europskoj ligi'. Bayernova legenda Paul Breitner kaže: 'Nije Bundesliga ostvarila uspjeh u Europi ove sezone, nego samo njena dva kluba'.

A veliko je pitanje kako će jedan od ta dva kluba izgledati već sljedeće sezone: Mario Götze prodan je u Bayern, otići će i Robert Lewandowski, gotovo sigurno i Mats Hummels. Novac preuzima priču i finale Lige prvaka je za Dortmund vjerojatno koju neće tako skoro imati: ako bi Kloppovi dečki i sljedeće godine bili konkurentni, bila bi to senzacija nad senzacijama. Zadnje 2-3 sezone su možda samo anomalija: rezultat fantastičnog, bajkovitog napretka ekipe utemeljene na novim idejama i trenerskom geniju

Kad pogledate malo u prošlost, Bayern je u protekle četiri sezone triput igrao u finalu Lige prvaka. Nitko od njemačkih klubova nije mu dosad bio ni blizu, a u Europskoj ligi dogodilo se čak i opadanje: između 2006. i 2010., njemački klubovi su konstantno dospijevali u polufinale tog natjecanja, a sada će biti već treća godina zaredom kako im to ne uspijeva.

Za očekivati je da će Bayern ostati u samom vrhu i nastaviti dominirati – pogotovo zato što će mu pogodovati pravila Financijskog fair playa. No važeći propisi maksimalno otežavaju svim ostalim njemačkim klubovima da mu se dugoročno približe, što priče o usponu Bundeslige stavlja u puno realnije okvire: istina je da je preustroj rada s mladima donio puno toga dobroga njemačkom nogometu, ali kako se približiti klubu koji je u posljednje četiri godine uložio više od 200 milijuna eura u pojačanja i pri tom je stalno bio u plusu? Kako protiv onoga tko ti može pokupovati najbolje igrače?

Za neke je ovo početak fame o usponu Bundeslige, za druge kraj iza kojeg će ostati samo Bayern. No nisu li The Clash tek 1979.. izdali 'London Calling', možda i najbolji album svih vremena? Nije li Nirvanin 'Nevermind' izašao tek 1991.?

Ali kotač povijesti se drastično ubrzava. Kako u glazbi, tako i u nogometu. Danas se trajanje trendova mjeri u tjednima, ne više u godinama. Sutrašnji derbi Bayerna i Borussije bit će poput posljednje svirke u lokalnom klubu, prije nego što se sve prenese na stadion – Wembley.

Here we are now, entertain us; Hier sind wir jetzt, unterhalten sie uns... Yay!