NOVI PRAVILNIK

Uskoro znatno teži bolidi Formule 1

12.12.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Međunarodna automobilistička organizacija (FIA) objavila je promijenjena pravila za sezonu 2013. i 2014. Svjetskog prvenstva Formule 1

Od značajnijih pravila za sljedeću sezonu FIA je odlučila da nema više izgovora za nestanak goriva u kvalifikacijama, kao što je to bio slučaj u netom završenoj sezoni. Lewis Hamilton i Sebastian Vettel ostali su prošle sezone bez goriva u kvalifikacijama, a obje su momčadi to pokušale pravdati 'višom silom', koja se, ukoliko je tome zaista bilo tako, uzimala u obzir.

Detaljnijom pretragom utvrđeno je da nije bila riječ o 'višoj sili', pa su obojica bila kažnjena s nižim startnim mjestom u nedjeljnoj utrci. Ukoliko bolid ostane bez goriva u kvalifikacijama, FIA će utvrditi koliko je goriva trebalo još biti u 'tanku', te će na temelju toga odlučiti o kazni vozaču, odnosno momčadi.

Pirellijeve gume, koje se koriste za utrke Formule 1, bit će teže nego prošle sezone za sveukupno dva kilograma (sve četiri gume zajedno). Drastične mjere što se kilaže bolida tiče spremaju se za 2014. sezonu.

Iako pravila još nisu potvrđena, FIA je objavila da će zbog pogonskih jedinica bolidi biti teži za čak 45 kilograma! Prošlosezonski bolidi težili su 640 kilograma, a od 2014. godine trebali bi 685!