UEFA U STRAHU

Uskoro promjene u Ligi prvaka: Neće biti dobre za naše klubove!

17.08.2016 u 12:33

Bionic
Reading

Prema informacijama britanskog Skyja, čelnici Uefe spremni su izaći u susret bogatim nogometnim ligama i povećati broj njihovih predstavnika, na štetu manje bogatih liga poput naše...

U strahu od stvaranja privatne europske Superlige koju bi činili isključivo najjači klubovi engleske, španjolske, njemačke, talijanske i francuske lige, Uefa se sprema na veliki promjene u Ligi prvaka, jer boji se da bi u budućnosti mogla prestati postojati.

Kako piše britanski Sky, Uefa razmatra povećavanje broja predstavnika najbogatijih nogometnih liga u natjecanju. Prema toj ideji, po četiri momčadi bi ulazile izravno u natjecanje iz engleske, španjolske, njemačke i talijanske lige, bez da ijedan od njih ide u kvalifikacije kako je bio slučaj dosad.

Time bi se smanjio prostor u grupnoj fazi Lige prvaka za klubove iz manje bogatih nogometnih liga, uključujući u Hrvatsku. Podsjetimo, zbog rasta koeficijenta u posljednjih pet godina MAXtv Prvoj ligi smiješe se čak dva predstavnika u kvalifikacijama za elitno klupsko nogometno natjecanje u budućnosti.

No, od 2018. godine na snagu će stupiti promjene koje sigurno neće ići na ruku našoj ligi. Barem jedan hrvatski klub i dalje bi trebao imati sigurno mjesto u kvalifikacijama, osim ako nas Uefa neugodno ne iznenadi i odluči na drastičnu promjenu te smanji broj klubova izvan 'liga petice' na minimum minimuma...