OD REALA DO LIVERPOOLA

Upoznajte najveće generacije europskih klupskih prvaka!

25.05.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Real Madrid na prijelazu stoljeća, Barca u posljednjih pola desetljeća, kao i Sacchijev, a kasnije i Cappelov Milan, pamtit će se u povijesti nogometa kao legendarne generacije Lige prvaka. No ipak smo se, barem zasad, odlučili za drugih pet momčadi koje su dominirale ovim natjecanjem

Real Madrid na prijelazu stoljeća, Barca u posljednjih pola desetljeća, kao i Sacchijev, a kasnije i Cappelov Milan, pamtit će se u povijesti nogometa kao legendarne generacije Lige prvaka. No ipak smo se, barem zasad, odlučili za drugih pet momčadi koje su dominirale ovim natjecanjem

Posljednji klub koji je obranio titulu europskog prvaka talijanski je AC Milan, no oni ipak nisu došli do naše liste legendarnih momčadi. Ona započinje s peterostrukim prvakom Realom, a završava s Liverpoolom, čiji je europski pohod prije svega zaustavila tragedija na Heyselu

Real Madrid, s kraja pedesetih
Osvajači:
1956., 1957., 1958., 1959., 1960.; Finalisti: 1962.
Legende: Alfredo di Stefano, Ferenc Puškaš, Francisco Gento
Trenutak po kojem se pamti generacija: labuđi pjev i sedam pogodaka u mreži Eintrachta u finalu 1960.
Posljednja legendarna utakmica ove generacije odigrana je u Glasgowu na Hampden Parku pred rekordnim brojem gledatelja za finale Kupa i Lige prvaka (preko 127.000). Protivnik je bio frankfurtski Eintracht, a na kraju je na semaforu stajalo 7:3 u korist madridskih bijelih s tri pogotka Di Stefana i četiri Puškaša. Bio je to trijumf napadačkog nogometa i atraktivnog stila igre, ali godine su učinile svoje, pa je to ujedno bio i posljednji veliki europski uspjeh te generacije, koja do danas ostaje jedina s pet titula uzastopno.

Benfica, s početka šezdesetih
Osvajači:
1961., 1962.; Finalisti: 1963., 1965.
Treneri: Bela Guttmann, Fernando Riera, Elek Schwartz
Legende: Eusebio, Mario Coluna, Jose Aguas
Trenutak po kojem se pamti generacija: nakon obrane europske titule, Bela Guttman proklinje klub koji više ne osvaja europski naslov.
Jedini klub uz madridski Real, koji je uspio u pet sezona četiri puta igrati u finalu. Vrhunac ove generacije dogodio se nakon finala 1962, kada je nakon uvjerljive pobjede protiv do tada vladara Europe, madridskog Reala, 36-godišnji Ferenc Puškaš uručio svoj dres Eusebiju, te ga na taj ga način simbolički okrunio najboljim europskim igračem. Međutim, talijanski klubovi i novodolazeći catenaccio bili su bolji od 'portugalskih orlova' u naredna dva dvoboja u finalu.

Ajax, s početka sedamdesetih
Osvajači;
1971.,1972.,1973.; Finalisti: 1969.
Treneri: Rinus Michels, Stefan Kovacs
Legende: Johan Cruijff, Johan Neeskens, Arie Haan
Trenutak po kojem se pamti generacija: tehniciranje Van Muhrena tijekom utakmice u gostima kod Real Madrida


Osim Reala i Bayerna, Ajax je jedina momčad koja je tri puta zaredom podizala europski trofej, ali ujedno i jedina koja je to učinila bez da su u finalima primili ijedan pogodak. Rinus Michels u povijesti je ostao zapisan kao kao otac totalnog nogometa, a Johan Cruijff kao čovjek koji ga je doveo do savršenstva. Iako se Ajaxova generacije osula prvo odlaskom Michelsa, a kanije i Cruijffa, ideja totalnog nogometa do danas ostaje najutjecajnijom nogometnom idejom.

Bayern Munchen, sa sredine sedamdesetih
Osvajači:
1974., 1975., 1976.
Treneri: Udo Lattek, Dettmar Cramer
Legende: Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Gerd Muller
Trenutak po kojem se pamti generacija: Schwarzenbeckov pogodak u posljednjim sekundama protiv Atletica u finalu 1974.


Upravo taj pogodak najbolje iskazuje o kakvoj se generaciji radi, budući da je riječ o igraču koji je napravio nešto iznad svojih sposobnosti. Momčad koja u očima nogometne javnosti nikada nije doživjela priznanje kakvo su dobili Real Madrid, Ajax, pa čak i Benfica, ipak je uspjela osvojiti tri naslova prvaka Europe zaredom. Iako ni u Njemačkoj nisu igrali najljepši nogomet (nego je to činila Borussia M'Gladbach), bavarska je legendarna generacija bila okosnica reprezentacije koja je osvojila Europsko (1972) i Svjetsko prvenstvo (1974).

Liverpool, kroz sedamdesete i osamdesete
Osvajači:
1977, 1978, 1981, 1984; Finalisti: 1985.
Treneri: Bob Paisley, Joe Fagan
Trenutak po kojem se pamti generacija: Grobbelaarov performans prilikom izvođenja jedanaesteraca u Rimu 1984.

Sjajna generacija momaka s Anfielda koju je prvo izgradio Bill Shankly, a nakon toga je nadogradio Bob Paisley, jedini trener koji je tri puta podizao europski trofej. Nažalost, mnogi će prvo pamtiti kobno finale na Heyselu protiv Juventusa, kada je zbog divljanja engleskih navijača na tribinama poginulo 39 ljudi. Liverpool je u finalu poražen s 1:0, a generacija je doživjela svoj slom – engleski su klubovi na pet sezona isključeni iz Europe, a Liverpool inicijalno na 10, da bi im kazna bila spuštena na šest.

Kako i gdje sve gledati finale Lige prvaka u high-definition rezoluciji; Osim na MAXtv-u (Arenasport) članovi communityja Tribina.hr imat će priliku prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala. Utakmice Lige prvaka možete gledati i na Match.tportal.hr (pay per view online servis). Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE