CIJENA SITNICA

Unatoč Šukeru i Bandiću, Zagrebu treba ovakav stadion!

09.01.2014 u 07:28

Bionic
Reading

Nakon novih najava oko ulaganja u maksimirski stadion, rekacije su očekivano burne. Ima i onih koji misle kako je riječ o potpuno pogrešnoj strategiji jer jednostavno ne odgovara odnos uloženog i dobivenog. A jedan od dobrih primjera je novi stadion u Mainzu kapaciteta 34 tisuće sjedalica čija je izgradnja koštala 60 milijuna eura (oko 455 milijuna kuna).

Jedan od tih je i M_Tsigalko, korisnik s portala Tribina.hr, koji je objasnio kakav bi se projekt trebao ostvariti u Maksimiru:

'Nema smisla šminkati ovu grdosiju, tribine su daleko od terena, nisu uopće smisleno povezane, a uza sve to upitna je i statičnost tribina. No, osim krađe još jedan problem nastaje kada se povuče pitanje stadiona - megalomanija!

Dinamu i reprezentaciji ne treba stadion veći od 25.000 gledatelja. Neki će reći a što ako dođe Real, Španjolska, Francuska itd. Potražnja će porasti, da, ali opet i ne moramo svi stići na stadion. Koga pravo interesira taj će se i pobrinuti da si na vrijeme osigura ulaznicu. Po meni bi idealno rješenje bilo presaditi travnjak sa Maksimira na Kranjču, Maksimir srušit i na njegovom mjestu izgraditi stadion kapaciteta maksimalno 30.000 mjesta. Zagrebov stadion je također ruglo, ali za privremenu upotrebu ionako je dovoljno da je teren tip top. Ne sjećam se gdje sam gledao, ali bilo je riječi o tome, na većini materijala od rušenja se može dobiti nekakav novac. Naravno, ne bi to bila bogzna kakva cifra, ali ako će smanjiti troškove, zašto ne?

Vlada RH želi obnoviti Poljud

Dok u HNS-u žele da se utakmice Eura igraju na Maksimiru, iz Vlade poručuju kako je jeftinije urediti splitski Poljud. Članak pročitajte OVDJE.

Uz to valja gledati i na maksimalnu iskoristivost, recimo novi Juventusov stadion ima solarne ćelije koje samim time smanjuju troškove. Uostalom, Zagreb kao metropola zaslužuje imati pravi stadion. Uvijek kada se potegne pitanje stadiona potegnu se s druge strane vrtići, škole, bolnice. Poteže se godinama, a ništa bolje nije ni u jednom navedenom objektu. Što je najgore meni se čini da oni uopće ne shvaćaju koliko je Internet moćna stvar i koliko se te napuhane cifre vrlo lako provjere s već gotovim stadionima. Oni bi u Maksimir uložili još toliko novaca za koliko se može izgraditi potpuno novi stadion. Tko je tu lud?! Ako je toliko skuplja radna snaga i rad kod nas, pa vrlo lako ćeš naći firmu vani. Samo za primjer; Mainzova Coface Arena (kapacitet 34.000 mjesta) koštala je 60 milijuna eura, dok je Stade Auguste-Bonal, gdje igra Sochaux (kapacitet 20.000 mjesta), koštao 18 milijuna eura. Riječ je o modernim i vrlo dobro opremljenim zdanjima.

Coface Arena u Mainzu


Za one novce koji su do sada već uloženi u Maksimir moglo se izgraditi nekoliko pristojnih i kompaktnih stadiona. Čemu dalje bacat lopatom novce u rupu bez dna?! Mogao si je Dinamo sam izgradit ovaj od 18 mil. € samo za one novce koju navodno uloženi u hotel, nove sjedalice, krečenje lože i umjetnu plavu travu. Primjera ovakvih stadiona ima hrpu.

Većina misli da je novi stadion najispravnije rješenje


Slovenija i Mađarska su povukle dio sredstava EU i za male novce popravili veliki dio nogometne infrastrukture. Jedino Hrvatska stoji na mjestu i dalje se polažu kameni temeljci. Sramota, sramota. Čak se u jednoj Bosni i Hercegovini koja je toliko razjedinjena, koja ima toliko problema nešto miče po pitanju toga. Jedino se mi i dalje vječno prepiremo jel treba Zagrebu stadion ili ne, s obzirom na to koliko je uloženo u Maksimir. TREBA! Treba i naći odgovorne, istrest im i zadnju kunu koju su zamračili i krenut naprijed. Ništa što čovjek ne bi očekivao već samim time što živi u toliko opjevanoj pravnoj državi. Izgradit nogometni stadion luksuz i čudo je jedino u Lijepoj našoj. Čak su i Kapvederski Otoci izgradili novi nacionalni stadion. Ej, Kapvederski otoci?!

Stadion Maksimir - video simulacija krova

Ovo ne vrijedi samo za Zagreb, ovo vrijedi i za Slavonski Brod, Vinkovce, Osijek, Zadar, Rijeku. Stadioni od 10 - 20 000 mjesta se danas grade za 18 - 30 mil. €. Nogomet je najpopularniji sport u Hrvatskoj, a infrastruktura je na razini neke afričke državice. Ništa nije problem ovdje kao izgradit stadion, ništa. Fontane, zlatni WC-i, bazeni, dvorane, za sve se ima samo za stadion nema jer kod nas stadion uvijek košta milijardu nečega. Ne znam zašto nam treba neko internacionalno natjecanje da bi se pokrenuli s mjesta?

To je apsurd, to nam ne treba jer ako to dobijemo otići ćemo kao i s rukometnim dvoranama u megalomaniju koja nam nije potrebna. Da se pošteno radi imao bi svaki veći grad pristojan nogometni stadion, a ovako ga imaju Varaždin i Pula. Poljud izgleda lijepo izvana, ali je potrebno renoviranje iznutra i to je to. Dok god nogomet bude loptica u političkom ping pongu od toga nema ništa. Prodavanje magle i zamračivanje love će i dalje ostat jedino na što će se gledati kad su u pitanju ovakvi projekti iako vrijeđaju zdrav razum. Pitanje je samo do kada…'