VRDOLJAK O SAMARANCHU

'Umro je najveći prijatelj hrvatskog sporta'

21.04.2010 u 16:54

Bionic
Reading

Povodom smrti počasnog doživotnog predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Juan Antonia Samarancha oglasio se je prvi predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član MOO-a Antun Vrdoljak

Bivši predsjednik HOO-a ima samo riječi hvale za legendarnog Juana Antonija Samarancha te je potvrdio kako je on obožavao Hrvatsku.

'Umro je sigurno najveći prijatelj hrvatskog športa u svijetu, čovjek koji nam je pomogao kada nam je bilo najpotrebnije. Odveo nas je na Olimpijske igre kada još nismo bili niti članovi Ujedinjenih naroda, velika je to gesta prijateljstva. Umro je veliki čovjek i veliki vizionar športa', kazao je Vrdoljak.

Juan Antonio Samaranch, kojeg često nazivaju reformatorom svjetskog sporta, bio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora 21 godinu od 1980. do 2001. godine. Rođen je 17. srpnja 1920. u Barceloni, a član MOO-a bio je od 1966., i od tada na dužnostima direktora protokola (1968-1975), član Izvršnog odbora (1970-1978), potpredsjednik MOO-a (1974-1978) i predsjednik MOO-a (1980-2001).

U vrijeme osnivanja HOO-a pružao je bezgraničnu potporu hrvatskom sportu i novoj i neovisnoj državi Hrvatskoj. Juan Antonio Samaranch pet puta je posjetio Hrvatski olimpijski odbor te ukupno jedanaest puta Hrvatsku.

Prigodom njegova prvog posjeta HOO-u 26. kolovoza 1993. godine, u ime hrvatskih sportaša i Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak uručio je Juanu Antoniu Samaranchu Povelju kojom ga HOO proglašava počasnim članom u znak zahvalnosti za njegov nemjerljiv doprinos u priznanju HOO-a i primanju naše organizacije u međunarodnu olimpijsku obitelj.

U ime hrvatske olimpijske obitelji član MOO-a Antun Vrdoljak, te predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša i Josip Čop, uputili su obitelji Samaranch i vodstvu Međunarodnog olimpijskog odbora izraze sućuti zbog smrti Juana Antonia Samarancha.

'Hrvatska olimpijska obitelj danas istinski tuguje zbog odlaska velikog svjetskog olimpijskog vizionara i istinskog prijatelja hrvatskog športa Juana Antonia Samarancha. Svjetski, pa tako i hrvatski olimpizam, izgubili su čovjeka koji je sve svoje ljudske i športske potencijale u potpunosti dao izgradnji olimpizma u službi skladnog razvoja čovjeka i očuvanja mirnog društva i ljudskog dostojanstva. I u tome je uspio. Juan Antonio Samaranch nedostajat će svakom olimpijcu, športašu, svakom športskom dužnosniku i vjerujemo brojnim poštovateljima pokreta kojeg je bio vrhovni vođa. Živio je šport cijelim svojim bićem te je nepovratno obilježio svjetski olimpijski pokret', stoji u brzojavu sućuti čelnika HOO-a.