SRAMOTA

Ukrali FIFA-inu donaciju za nesretne Haićane

15.02.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Novi nogometni skandal koji je povezan s FIFA-om, ali je sada na optuženičkoj klupi Nogometni savez Trinidad i Tobaga koji je možda uzeo novac koji nije bio namijenjen njemu nego nesretnim Haićanima

U siječnju 2010. Haiti je pogodio razoran potres u kojem je smrtno stradalo 300 tisuća ljudi, a oko 1,5 milijuna je ostalo bez doma. Bio je to ogroman udarac za zemlju od oko deset milijuna ljudi koju se smatra za jednu od najsiromašnijih na svijetu.

U pomoć su uskočile razne humanitarne organizacije, ali i poznate i nepoznate osobe te razni savezi. Tako je i FIFA donirala 250 tisuća dolara, a te je novce, uplatila Nogometnom savezu Trinidad i Tobaga (TTFF) kako bi im se što prije proslijedio novac.

Ta uplata preko Trinidad i Tobaga je išla inače na inzistiranje bivšeg predsjednika CONCACAF-a i potpredsjednika FIFA-e Jacka Warnera, kojeg je kasnije FIFA suspendirala zbog korupcije.

No, nesretni Haićani su dobili samo 60 tisuća dolara, a što se dogodilo s preostalim iznosom od 190 tisuća dolara nije poznato. FIFA je u listopadu 2011. zatražila od TTFF-a odgovore gdje su nestali novci, ali do današnjeg dana nije dobila nikakvu konkretnu informaciju.

Zato je FIFA zaustavila sva plaćanja TTFF dok se slučaj ne riješi.

Međunarodna nogometna organizacija je kasnije donirala još tri milijuna dolara Haitiju koji će biti utrošeni i za obnovu i izgradnju sportskih terena i kompleksa.