UPOZNAJTE IH

U velikim klubovima s Otoka umalo propali, a danas zvijezde

14.03.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Sjećate li se igrača koji je prošloga četvrtka pospremio u džep Javiera Hernandeza te sjajnim skokom i osjećajem za prostor omogućio Bilbau pobjedu u Manchesteru?

Riječ je o Mikelu San Joseu, koji je odigrao poput kakvog engleskog braniča, što i nije čudno ako se uzme u obzir da je nekoliko godina adolescencije proveo u Liverpoolovom omladinskom pogonu. Ipak, karijera mu je procvjetala tek kada se vratio u rodnu Baskiju. A takvih je primjera još!

Za vas smo izdvojili deset uspješnih karijera nogometaša kojima je nogometni put obilježio rani transfer u neki od engleskih klupskih velikana, da bi igrački procvjetali tek po odlasku.

Fabio Borini, 20, napadač
Klub: AS Roma
Reprezentacija: Italija, 1 nastup
S tek napunjenih 16 godina, iz omladinskog je pogona Bologne stigao u mladu momčad Chelseaja, no, slično kao i kolega Di Santo, nikad nije pronašao put u prvu momčad. Kako niti posudba u Swansea City nije pomogla u njegovu razvoju, Chelsea mu je dopustio povratak u Italiju, gdje je ubrzo iz Parme ostvario vrijedan transfer u Romu. Otkada dobiva priliku od prve minute učinak mu je nevjerojatnih osam pogodaka u devet susreta, na račun čega je zaradio i prvi poziv u reprezentaciju.

Havard Nordtveid, 21, defanzivni vezni
Klub: Borussia Mönchengladbach
Reprezentacija: Norveška, 4 nastupa
Iz omladinskog pogona norveškog Haugesunda doveden je u londonski Arsenal, nakon što je netom napunio 17 godina. Iako je Arsenal poznat kao jedan od najboljih klubova za razvoj mladih igrača, Norvežanin svoju priliku u prvoj momčadi nikad nije dočekao, pa se, nakon prošlogodišnje avanture u Kölnu, ponovo odlučio okušati u Bundesligi i to se pokazalo kao pun pogodak. Sa svojom momčadi drži odlično treće mjesto te je jedan od standardnih prvotimaca, a odnedavno i reprezentativac.

Mikel San José, 22, centralni branič
Klub: Athletic Bilbao
Reprezentacija: Španjolska, 8 nastupa za reprezentaciju U-21
Mladić koji je u četvrtak na Old Traffordu odlično držao Hernandeza i redovito dobivao zračne duele s napadačima Manchestera svoj je engleski put prošao kroz omladinsku školu Liverpoola. Nakon što se nije uspio probiti u prvu momčad, s 20 godina dobio je poziv iz rodne  Baskije, gdje i danas igra u dresu Athletica. Za relativno anonimnog igrača Athletic je isplatio gotovo tri milijuna eura, ali posao se u potpunosti isplatio jer San Jose svojim igrama kuca i na vrata nacionalne selekcije.

Miroslav Stoch, 22, napadač
Klub: Fenerbahce
Reprezentacija: Slovačka, 22 nastupa
Doveden iz slovačke Nitre kao šesnaestogodišnjak, Stoch se probijao kroz mlađe uzraste Chelseaja, da bi s 20 godina bio poslan na posudbu u jak nizozemski prvoligaš Twente, s kojim je osvojio ligu kao jedan od ključnih igrača ekipe. Prije nego se na Svjetskom prvenstvu 2010. vidjelo o kakvom se talentu radi, Fenerbahce je pametno već osigurao njegove usluge za nešto više od pet milijuna eura. Dan danas pruža i više nego dobre partije u ovom tursku velikanu, ali i u dresu reprezentacije.

Ron-Robert Zieler, 23, golman
Klub: Hannover 96
Reprezentacija: Njemačka, 1 nastup
Kada je u proljetnom dijelu prošloga prvenstva dobio priliku stati na vrata Hannovera, svojim je predstavama prisilio trenera Slomku da ga ostavi u početnom sastavu. Otada se uspio probiti do statusa jednog od najboljih vratara Bundeslige te doći i do nacionalnog dresa, o čemu vjerojatno nije niti sanjao kada se probijao kroz mlađe uzraste Manchester Uniteda. Čudno je kako u Unitedu nisu uočili njegov potencijal, pogotovo s obzirom na tada najavljeno umirovljenje Van der Saara.

Pogledajte kakvog je golmana propustio Manchester United


Emiliano Insúa, 23, lijevi bek
Klub: Sporting Lisabon
Reprezentacija: Argentina, 4 nastupa
Kada je s nepunih 18 godina, na nagovor Rafe Beniteza, došao u momčad Liverpoola, vjerojatno nije niti slutio koliko će trnovit njegov nogometni put biti. Dok je Benitez bio na Anfieldu za mladog je Insuu još i bilo strpljenja, ali nakon njegova odlaska Argentinac je morao preseliti u Galatasaray. Nakon neuspješne turske avanture uspješno se smjestio u Lisabonu, gdje igra sezonu života, a ako nastavi ovako, može se nadati kako će i u dresu reprezentacije biti trajno rješenje za poziciju lijevog beka.

Carlos Vela, 23, napadač
Klub: Real Sociedad
Reprezentacija: Meksiko, 35 nastupa
Kada Arsenal za šesnaestogodišnjaka iz Meksika isplati čak tri milijuna eura, onda je jasno kako je riječ o izvanserijskom talentu. Vela svojim ovogodišnjim igrama na posudbi za klub iz San Sebastijana to pokazuje iz kola u kolo, ali ne možemo se oteti dojmu kako engleska liga naprosto ne odgovara njegovima kvalitetama. Nije mala stvar što je sa samo 23 godine već ostvario toliko nastupa za jaku reprezentaciju Meksika, a za njegovu bi karijeru bilo najbolje da se nastavi u dresu Real Sociedada.

Krajnje je vrijeme da Vela u potpunosti ostvari svoj nogometni potencijal


Gerard Piqué, 25, centralni branič
Klub: Barcelona
Reprezentacija: Španjolska, 38 nastupa
Alexu Fergusonu je bilo savršeno jasno kako se radi o izvanvanserijskom talentu, ali naprosto nije vidio smisla razbijati tada možda i najbolji europski stoperski dvojac Ferdinand - Vidić. Kako je Pique inzistirao na igranju u prvoj postavi, Ferguson mu je odobrio povratak u Barcelonu za relativno skromnih pet milijuna eura, istu svotu koju je Manchester inicijalno platio Kataloncima. U međuvremenu, Pique je osvojio sve što se osvojiti može, i sada je Škotu na kormilu Uniteda sigurno pomalo žao što ga je tako olako pustio.

Sebastian Larsson, 26, desno krilo
Klub: Sunderland
Reprezentacija: Švedska, 39 nastupa
Igrač koji se uspio probiti kroz Premiership, ali ne putem kojim se pretpostavljalo. U mladu je momčad Arsenala došao s tek šesnaest godina, a već je s dvadeset postao član Birmingham Cityja, kada je uvidio koliko je teško postati prvotimac u londonskom klubu. S vremenom je postao redoviti švedski reprezentativac, a danas je jedan od najboljih igrača solidnog Sunderlanda. Koliko ubojitu desnicu ima, jasno su ove sezone mogli vidjeti njegovi bivši suigrači, a možete i vi na donjoj snimci.

Larsson je svoj bivši klub počastio fantastičnim slobodnjakom

Robert Huth, 27, centralni branič
Klub: Stoke City
Reprezentacija: Njemačka, 19 nastupa
Slično kao i Larsson, za Hutha se pretpostavljalo kako će s vremenom uspjeti u momčadi Chelseaja, ali iako je u nekoliko sezona dobio priliku u prvoj momčadi, nikada se nije uspio u potpunosti nametnuti. Nogometni ga je put odveo u tada ambicioznu momčad Middlesbrougha, a danas vrlo uspješno brani boje Stoke Cityja, na čelu čije obrane je prošle sezone igrao finale FA kupa. Kada se godinama uspješnog igranja Premier lige pribroji i 19 nastupa za reprezentaciju, jasno je da je riječ o vrlo dobrom igraču.