ponosni u maksimiru

U tjednu velikog derbija u Dinamu se sigurno ponose podatkom vezanim uz reprezentaciju koji nismo doživjeli 20 godina

18.11.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Ovog petka od 18 sati, uz prijenos na Arenasportu 3 (MAXtv), na rasporedu je najveći hrvatski derbi, onaj između Dinama i Hajduka. Naravno, pred dijelom Dinamovih igrača još su reprezentativne obveze (u utorak protiv Gruzije u Puli), ali u Maksimiru se već polako okreću okršaju s najvećim sportskim suparnikom, a u čemu se dodatno motiviraju impresivnim podatkom, onim koji nismo doživjeli već 20 godina

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu je odradila posljednju utakmicu kvalifikacija i pobjedom 3:1 nad Slovačkom osigurala plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine. Bit će to 11. veliko natjecanje od samostalnosti, odnosno peto uzastopno, to jest šesto kontinentalno.

Sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Emisiju 'Prva liga' možete gledati odmah nakon završetka posljednje utakmice kola. Više informacija OVDJE.

Uspjeh je to kojim se ne može pohvaliti baš puno reprezentacija. A još manje je klubova koji u reprezentativnim uspjesima daju svoj veliki obol, poput Dinama.

Naime, zagrebački klub u utakmicama Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji imao je čak 14 igrača, a koji su imali izravno kontakt te barem dijelom karijere stasali na maksimirskom terenu, što je svjetski rekord.

  • +41
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 9. kolo, Hrvatska - Slovačka Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U subotnjoj utakmici protiv Slovačke prvi put nakon 2009. godine i listopadskog okršaja protiv Kazahstana (op.a., završilo je pobjedom Hrvatske 2:1), a tada su za Hrvatsku igrali Robert Kovač, Dejan Lovren i Mario Mandžukić, Dinamo je opet imao tri igrača u prvoj momčadi.

Ovog puta to su bili Dominik Livaković, Dino Perić i Bruno Petković. S time da im se u 82. minuti priključio i četvrti - Mislav Oršić.

Inače, utakmicu protiv Slovačke završila su čak desetorica igrača koji su imali izravni kontakt s 'modrima'. Livaković, Jedvaj, Perić, Barišić, Modrić, Brozović, Petković, Brekalo, Kovačić i Oršić nosili su ili nose dres Dinama. Od jedanaestorice igrača koji su u Rijeci završili posljednju utakmicu kvalifikacija za Euro 2020. samo Duje Ćaleta-Car nije bio u tom okruženju. Podatak koji dovoljno govori kako se u Maksimiru radi od najmlađih uzrasta...

Zadnja natjecateljska utakmica reprezentacije u kojoj je bilo više od četvorice 'modrih' bila je ona protiv SR Jugoslavije (9. listopada 1999. godine, a završila je 2:2). Tada su za Hrvatsku igrala petorica 'modrih': Dražen Ladić, Goran Jurić, Tomislav Rukavina, Igor Bišćan i Josip Šimić.

Prema tome, jasno je da rad Dinamovih trenera Nenada Bjelice, ali i rezultati 'modrog' kluba, izravno utječu na reprezentaciju te na cjelokupno stanje Hrvatskog nogometnog saveza, samim time i na cjelokupni hrvatski nogomet.

  • +13
Hrvatski nogometaši slave odlazak na Euro 2020 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL