NE PROPUSTITI

U Maleziji uvijek postoji šansa da se F1 utrka pretvori u kaos!

25.03.2015 u 18:21

Bionic
Reading

Ovaj vikend na stazi Sepang u blizini Kuala Lumpura održat će se Velika nagrada Malezije. Očekuje nas još jedna dramatična utrka koja je u prošlosti znala ponuditi sjajne borbe na stazi i teške vremenske uvjete...

Utrke Formule 1 održavaju se u Maleziji od 1999. godine i možemo reći da je staza Sepang jedan od boljih uradaka dizajnera Hermanna Tilkea. U prošlosti smo ovdje vidjeli nekoliko sjajnih okršaja, a najuspješniji vozači bili su Michael Schumacher, Fernando Alonso i Sebastian Vettel s po tri pobjede, a prošle godine ovdje je svoju prvu ostvario Lewis Hamilton.

Od 16 izdanja Velike nagrade Malezije, jedna je završila prekidom i podjelom polovičnih bodova 2009. godine, kada je zbog snažne kiše i smanjene vidljivosti utrka zaustavljena na svojoj polovici, a pobjeda pripala Jensonu Buttonu. Ostale su uspješno kompletirane, no snažni pljuskovi karakteristični za ovo podneblje znali su prijetiti regularnosti. Vremenska prognoza i ove godine daje mogućnost sličnog scenarija.

Što se samog kruga na stazi Sepang tiče, on je dugačak 5.5km, sastoji se od 15 zavoja i pun je izazova. Nakon startno-ciljne ravnine slijedi zahtjevna kombinacija zavoja u koji se ulazi u drugoj, brzinom 75km/h. U prvom ključna je putanja za sljedeći zavoj, nakon kojeg je dobrim izlaskom moguće napasti vozača ispred na sljedećoj ravnini.


Središnji dio kruga je sjajan, s brzim zavojima 5 i 6 koji se prolaze gotovo punim gasom te zahtjevnim desnim zavojima 7 i 8 u kojima vozači rade najviše pogrešaka tijekom vikenda. U završnom dijelu imamo još opasne desne zavoje 11 i 14, koje nije lako precizno pogoditi te zatim slijedi stražnja duga ravnina, posljednji zavoj koji se prolazi s 85km/h te ulazak u cilj.

Za utrku u Maleziji Pirelli je pripremio tvrdu i srednju komponentu guma. DRS zone su na dvije najduže ravnine, a vremenska prognoza kaže da postoji mogućnost kiše tijekom sva tri dana pa bi posao vozačima mogao biti znatno otežan.

Što se favorita tiče, to su definitivno vozači Mercedesa Lewis Hamilton i Nico Rosberg. Očekuje se i dobro izdanje Williamsa, a također i Ferrarija koji je jako napredovao u odnosu na prošlu sezonu. Sebastian Vettel ponovo će se boriti za postolje. Na stazu se pak vraća Fernando Alonso koji će u slabom McLarenu pokušati izbjeći posljednje mjesto, a mučit bi se mogao i Daniel Ricciardo u Red Bullu.

Utrka je na rasporedu u nedjelju, u 8 sati po hrvatskom vremenu. Ne propustiti!


VN Australije, rezultati:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 1:31:54.067
2. Nico Rosberg (Nje/Mercedes) +1.360
3. Sebastian Vettel (Nje/Ferrari) 34.523
4. Felipe Massa (BRA/Williams) 38.196
5. Felipe Nasr (BRA/Sauber) 1:35.149
6. Daniel Ricciardo (AUS/Red Bull) 1 krug
7. Nico Huelkenberg (Nje/Force India) 1 krug
8. Marcus Ericsson (Šve/Sauber) 1 krug
9. Carlos Sainz Jr. (Špa/Toro Rosso) 1 krug
10. Sergio Pérez (Meks/Force India) 1 krug

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton 25
2. Nico Rosberg 18
3. Sebastian Vettel 15
4. Felipe Massa 12
5. Felipe Nasr 10

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 43
2. Ferrari 15
3. Sauber 14
4. Williams 12
5. Red Bull 8

Sve sažetke Formule 1 pogledajte ovdje