PROMJENE U NOGOMETU

U Italiji uveden zeleni karton: Je li to tek početak!?

11.09.2015 u 17:32

Bionic
Reading

Talijanski nogometni savez uveo je u drugoj ligi zeleni karton koji za razliku od crvenog i žutog ima ulogu nagrađivati nogometaše. U budućnosti bismo mogli na terenu vidjeti kartone još nekih boja...

Talijani koji imaju problema s 'fair-playjom' odlučili su uvesti dodatni, zeleni karton koji će imati svrhu nagrađivanja poštenih nogometaša, za razliku od ostalih, kažnjavajućih kartona koje imamo u nogometu.

Svaki igrač koji pošteno prizna napravljeni prekršaj kojeg sudac nije vidio, igranje rukom ili pak sudjeluje u primirivanju sukobljenih nogometaša na terenu, dobit će zeleni karton. Na kraju sezone oni s najviše skupljenih 'zelenjaka' bit će nagrađeni. Na koji način? Zasad još tamošnji Savez nije odlučio, ali konačnu odluku objavit će tijekom sezone.

Bijeli i narančasti karton su sljedeći?

Jasno je kako je pokušaj sa zelenim kartonom tek eksperiment kojeg treba dorađivati, no uskoro bismo na travnjaku mogli vidjeti još neke boje u rukama sudaca. Naime, Michel Platini veliki je pobornik bijelog kartona, kojeg bi arbitri pokazivali igračima sa značenjem isključenja s utakmice na deset minuta.

'Moramo prvo uvjeriti Fifu,' rekao je prvi čovjek Uefe prije par mjeseci kad su ga pitali kad će bijeli karton biti uveden, no s obzirom da je on prvi favorit za preuzimanje fotelje na čelu krovne svjetske nogometne organizacije, šanse rastu i toj inicijativi.

Francuski L'Equipe najavljuje mogućnost i narančastog kartona. Naime, ova ideja nastala je na temelju slučaja s prijateljske utakmice Lorienta i Caena, kada je Benjamin Jeannot isključen već u 11. minuti, no sudac nije htio upropastiti utakmicu pa je Lorientu dopustio da zamijeni isključenog igrača.

Dakle, isključenje s pravom zamjene, nešto što već imamo u rukometu i vaterpolu, moguća je inovacija i u nogometnoj igri, u obliku narančastog kartona.

Zasad su bijeli i narančasti karton samo ideje, ali njihovo uvođenje možda je i bliže nego što mislimo...