veliki šef fenera

Turski milijarder otkrio nove detalje o Livakoviću, a ulaže i milijune u klub s Balkana

05.10.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Kad je Dominik Livaković, nakon ponuda koje je imao iz Španjolske i Italije, ipak odabrao odlazak u turski Fenerbahče, mnogi su bili iznenađeni

Jasno je da je Dominik Livaković dobro znao kamo odlazi i dobro se raspitao o kakvom je klubu riječ. Klubu koji nema problema s financijama i iza kojeg je na svakoj utakmici vojska vjernih navijača. Uz sve to, najveći je kandidat za titulu turskog prvaka i slaže momčad koja bi mogla ostaviti traga u Europi.

Za velik dio toga zasluge ima poznati turski biznismen i dugogodišnji predsjednik Fenerbahçea Ali Koç (Koč), čije se bogatstvo procjenjuje na milijardu američkih dolara. Od 2018. godine je na čelu kluba, a uspješno već godinama vodi i obiteljski biznis, najveći turski industrijski konglomerat Koç Holding.

A kad je Livaković u pitanju, kojim su u klubu zasad prezadovoljni, dio toga je na turskoj televiziji otkrio i Koç. Kaže da su ga dugo pratili i napravili sve da ga dovedu u Fenerbahče.

Također je otkrio da su prvi kontakt uspostavili s Livakovićem prije tri godine, ali tada je njihovu ponudu Dinamo – odbio.

'Dominik Livaković ima 27 godina, susreli smo se kad je imao 24 godine, ali nismo ga uspjeli dovesti. Da njegov ugovor nije istjecao sljedećeg ljeta, možda ga opet ne bismo uspjeli kupiti', kazao je Koç, uvjeren da je napravio dobar posao.

Naime na ime odštete Dinamu su isplatili 6,6 milijuna eura plus 950 tisuća eura u bonusima. To je ipak puno manje od prvotnih 10 milijuna eura, koliko je Dinamo dugo tražio.

No turski biznismen ima i druge planove, a oni su vezani za velika ulaganja u klub s prostora bivše Jugoslavije. Imena klubova za koje je Koç u ovom trenutku zainteresiran nisu poznata. To je strogo čuvana tajna, ali je činjenica da novac nije upitan.

Navodno je već odlučio kupiti klub s Balkana i, kako se može doznati iz turskih medija, konzultirao se s dva nogometaša iz svoje momčadi koje cijeni i kojima silno vjeruje, Edinom Džekom i Dušanom Tadićem.

Uostalom, da Koç voli nogometaše s prostora bivše države, govori i podatak da su trenutačno u momčadi Fenerbahčea Slovenac Miha Zajc, zatim Bosanac Edin Džeko, Hrvat Dominik Livaković i Srbin Dušan Tadić. A tu očito ne misli stati jer želi imati pod kontrolom i klub iz neke od tih država… Možda i makedonski Vardar, za koji je bio zainteresiran, ali od toga posla nije bilo ništa. A možda i neki puno poznatiji. Nije nemoguće da baci oko i na neki od hrvatskih klubova ako pita za savjet Zadranina Livakovića. Bila bi prava senzacija kad bi to bio NK Zadar, klub u kojem su ponikli Luka Modrić, Danijel Subašić, Šime Vrsaljko, Livaković i mnogi drugi. Trenutačno HNK Zadar nakon svih problema igra u 3. HNL-u Jug.