RIJEKA ipak JOŠ U IGRI

Tri razloga zašto Modrić i društvo odlučujuću utakmicu za Euro žele igrati u Zagrebu; postoji i jedan problem koji kvari taj plan!

16.10.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Poznato je to da čelnici Hrvatskog nogometnog saveza rade na tome da se odlučujuća utakmica kvalifikacija za Euro 2020. protiv Slovačke, koja je na rasporedu 16. studenoga, umjesto u Rijeci igra u Zagrebu. Ali o tome ipak ne odlučuje HNS i još nema službene potvrde…

Nakon tek osvojenog boda i skromnih 1:1 na gostovanju kod Walesa hrvatska nogometna reprezentacija dovela se u nezgodnu situaciju. Naime, u posljednjoj utakmici kvalifikacija protiv Slovačke Dalićevim igračima osvojeni bod 100 posto garantira odlazak na Euro 2020. Sve ostale kombinacije, zbog kojih izbornik Zlatko Dalić ne spava mirno, bolje je ne spominjati.

S obzirom na to da se radi o tako važnoj utakmici, još u svlačionici nakon Walesa navodno su gotovo svi igrači bili složni u stavu da bi se ona trebala igrati u Zagrebu na stadionu Maksimir, a s time su se odmah složili i čelnici HNS-a iz više razloga. Mi smo izdvojili tri najvažnija:

  • +37
Hrvatska - Mađarska, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Kapacitet i travnjak

Stadion Rujevica u Rijeci ima kapacitet od svega 8279 sjedalica, a stadion u Maksimiru 34.365 sjedalica, uz dodatak kako je travnjak u Zagrebu vrhunske kvalitete po Uefinim standardima te ima podno grijanje koje se aktivira ako temperatura padne ispod 10 stupnjeva Celzijevih.

Travnjak u Rijeci nema podno grijanje, ali je zato napravljen prema najnovijoj tehnologiji, kombinacijom prave i umjetne trave (hibridni travnjak), što nekim momčadima ne odgovara. Sudeći po učinku Hrvatske na Kantridi i Rujevici (15 utakmica, 12 pobjeda bez poraza!), Hrvatska u tom gradu igra gotovo savršeno.

Igrači su tražili da se ne igra u Rijeci

Kada je postalo jasno da će posljednje kolo protiv Slovačke biti odlučujuća utakmica za plasman na Euro 2020., navodno su svi igrači su tražili da se ona ne igra u Rijeci. Navodno su razlog podrška i ambijent… Očito poneseni atmosferom s Poljuda, usprkos sjajnom učinku od 12 pobjeda u 15 utakmica, shvatili su da moraju igrati na većem stadionu. Tada su tražili od čelnika HNS-a da budu domaćini u Splitu ili Zagrebu. Zašto na koncu nije odlučeno da se igra u Splitu, u kojem je atmosfera protiv Mađarske bila možda i najbolja u zadnjih 15-ak godina, nije poznato. Travnjak, koji je bio na 'liječenju', sigurno nije problem…

Hrvatska nikad ne gubi odlučujuću utakmicu u Zagrebu

Na stadionu Maksimir hrvatska nogometna reprezentacija je četiri puta u povijesti potvrdila plasman na velika natjecanja i to je svakako jedan od razloga zašto su igrači željeli Zagreb umjesto Rijeke. Niz je započeo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji (pobjeda nad Belgijom golom Alena Bokšića). Za plasman na SP 2006. u Njemačkoj u Maksimiru je Švedskoj zabio iz slobodnjaka Darijo Srna. Za nastup na Euru 2012. u Poljskoj i Ukrajini odlučila je zadnja utakmica protiv Turske (neriješeno), a u dodatnim kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014. u Maksimiru pao je Island golovima Mandžukića i Srne.

  • +45
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 7. kolo, Wales - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

O promjeni domaćinstva ne odlučuje HNS, niti Uefa. Sve je u rukama Slovaka

No, kako doznajemo iz izvora bliskih HNS-u, konačna odluka još nije donesena iako je zamjena domaćinstva već dojavljena Uefi te je poslan upit u Slovački nogometni savez. I tu dolazimo do najzanimljivijeg dijela. Naime, ako čelnici Slovačkog nogometnog saveza ne pristanu na promjenu domaćinstva (jer ipak imaju šansu plasirati se na Euro!), Uefa se u takvim slučajevima ne miješa u dogovor između dva saveza. Ako se gleda iz perspektive Slovačke, njima sigurno više odgovara da se igra u Rijeci, pred manje publike i u atmosferi koja nije – prava navijačka. Ako Slovački nogometni savez pristane na promjenu grada domaćina, nakon toga će konačnu odluku donijeti Izvršni odbor HNS-a. Ali to će onda biti samo formalnost…