POSLASTICA U NEDJELJU

Treba li Hamiltonu kaos u Maleziji da savlada Rosberga?

30.09.2016 u 09:13

Bionic
Reading

Nakon tri pobjede u nizu Nice Rosberga Formula 1 seli se u Maleziju gdje se ovog vikenda očekuje novi okršaj vozača Mercedesa. No, kišna oluja koja na stazi Sepang uvijek prijeti mogla bi poremetiti planove svima i donijeti iznenađujuće rezultate. Priželjkuje li Lewis Hamilton baš takav scenario?

Ulazimo u završnicu elitnog automobilističkog natjecanja, a borba za naslov prvaka između Rosberga i Hamiltona potpuno je otvorena. Nijemac je sada taj koji vodi u ukupnom poretku s osam bodova prednosti i čini se u dobroj formi, no na stazi Sepang sve je moguće pa i povratak aktualnog prvaka na sam vrh.

Utrke Formule 1 održavaju se u Maleziji od 1999. godine i možemo reći da je staza Sepang jedan od boljih uradaka dizajnera Hermanna Tilkea. U prošlosti smo ovdje vidjeli nekoliko sjajnih okršaja, a najuspješniji vozač u povijesti postao je prošle godine Sebastian Vettel koji je pobijedio po četvrti put, dok po tri pobjede imaju Michael Schumacher i Fernando Alonso, a Hamilton tek jednu.

Od 16 izdanja Velike nagrade Malezije, jedna je završila prekidom i podjelom polovičnih bodova 2009. godine, kada je zbog snažne kiše i smanjene vidljivosti utrka zaustavljena na svojoj polovici, a pobjeda pripala Jensonu Buttonu. Ostale su uspješno kompletirane, no snažni pljuskovi karakteristični za ovo podneblje znali su prijetiti regularnosti. Vremenska prognoza i ove godine daje mogućnost sličnog scenarija pa je kaos itekako moguća opcija za nedjelju utrku.

Što se samog kruga na stazi Sepang tiče, on je dugačak 5.5km, sastoji se od 15 zavoja i pun je izazova. Nakon startno-ciljne ravnine slijedi zahtjevna kombinacija zavoja u koji se ulazi u drugoj, brzinom 75km/h. U prvom ključna je putanja za sljedeći zavoj, nakon kojeg je dobrim izlaskom moguće napasti vozača ispred na sljedećoj ravnini.


Središnji dio kruga je sjajan, s brzim zavojima 5 i 6 koji se prolaze gotovo punim gasom te zahtjevnim desnim zavojima 7 i 8 u kojima vozači rade najviše pogrešaka tijekom vikenda. U završnom dijelu imamo još opasne desne zavoje 11 i 14, koje nije lako precizno pogoditi te zatim slijedi stražnja duga ravnina, posljednji zavoj koji se prolazi s 85km/h te ulazak u cilj.

Za utrku u Maleziji Pirelli je vozačima ponudio tvrdu, srednje tvrdu i mekanu komponentu guma i bit će zanimljivo vidjeti kakvu će strategiju odabrati oni najbolji. Staza je svježe asfaltirana i ponešto izmijenjena na nekoliko mjesta pa svi praktički kreću od nule ove godine. DRS zone su na dvije najduže ravnine, a vremenska prognoza kaže da postoji mogućnost kiše tijekom sva tri dana što će dodatno zakomplicirati svima posao.

Što se favorita tiče, to su svakako vozači Mercedesa Nico Rosberg i Lewis Hamilton koji bi u međusobnom okršaju trebali odlučiti pitanje pobjednika, osim u slučaju snažne kiše koja bi išla na ruku Ricciardu i Verstappenu u Red Bullu. Bit će zanimljivo vidjeti i što može Sebastian Vettel u Ferrariju koji jako voli stazu Sepang.

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 11 ujutro po hrvatskom vremenu, a nedjelja utrka počinje u 9. Ne propustiti!