KRAJ VELIKOG TORINA

Tragedija koja je promijenila nogometnu kartu Italije

05.05.2009 u 10:59

Bionic
Reading

U Torinu se ovih dana nogometni svijet prisjetio jedne od najvećih tragedija u sportu. Prije 60 godina, 4. svibnja 1949, u avionskoj nesreći poginula je čitava momčad Torina, tada najjače družine na Apeninskom poluotoku

Talijanski prvoligaš Torino danas životari između Serie A i Serie B, u sjeni gradskog rivala Juventusa koji je postao najtrofejniji klub u Italiji. No nekada nije bilo tako. 'Veliki Torino', kako su ga zvali, bio je 50-ih godina najveća momčad na Apeninskom poluotoku, koja se okitila s četiri uzastopna naslova (prije toga su bili prvaci 1928. i 1943). Možda bi i u ovom trenutku Torino bio na vrhu u europskom nogometu da klub nije zadesila strašna tragedija.

Na povratku s prijateljske utakmice iz Portugala 4. svibnja 1949. avion se srušio, a poginula je 31 osoba, 18 igrača, zatim klupski dužnosnici, novinari i avionsko osoblje. Jedini nogometaš koji je preživio bio je Sauro Toma, a u nesreći je izgubljeno i deset talijanskih reprezentativaca. Torino se od toga nikada nije  oporavio te je kasnije osvojio još samo jedan naslov prvaka (1976).

Treba istaknuti i pošten potez suparničkih klubova poslije tragedije. Oni su protiv Torina u posljednjim kolima završnice prvenstva također igrali s juniorima. Torino je u tim utakmicama slavio i obranio titulu.

Na dan pokopa više od 500 tisuća ljudi je izašlo na ulice da oda počast možda najvećoj talijanskoj momčadi koja je kročila travnjacima talijanskih stadiona.