kvalifikacije za ligu prvaka

Tradicija na strani Dinama; može li se na krcatom Maksimiru povijest ponoviti?

27.08.2018 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon odrađene prvenstvene obveze protiv Lokomotive i pobjede 1:0 ambiciozni trener Nenad Bjelica sa svojim se igračima okreće uzvratnom dvoboju play-offa za Ligu prvaka protiv Young Boysa. Dinamo je u Bernu odigrao vrlo dobro, a kući je donio aktivnih 1:1, što mu u ovom trenutku jamči prolaz i ulazak u skupine Lige prvaka. Uz to i višemilijunsku zaradu...

Dinamo je prvi cilj ostvario. Naime, želja čelnika 'modrih' bila je da se osigura europska jesen u Maksimiru, a što je sada posve izvjesno jer Dinamo ima osiguran minimalno nastup u skupinama Europske lige.

Naravno, ambicije trenera Nenada Bjelice te angažman igrača, koje je ovaj osječki trener u kratkom periodu posložio u respektabilnu momčad, dovele su do toga da se mašta i o najelitnijem klupskom natjecanju. S time da se ova mašta može vrlo lako pretvoriti u stvarnost, posebice kada se sjetimo kako je Dinamo sjajno odigrao drugo poluvrijeme protiv favoriziranih Young Boysa.

  • +11
Young Boys - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Ipak, opreza nikad dosta i zato ni od trenera ni od igrača nećete čuti da je posao gotov. Bez obzira što su se 'modri' kući vratili s rezultatom koji ih u ovom trenutku vodi u Ligu prvaka. Jer nakon remija 1:1, odnosno gola postignutog u gostima, Dinamu odgovara i rezultat 0:0. Kako se očekuje gotovo rasprodan stadion, teško da u takvoj atmosferi igrači Dinama žele igrati na 0:0...

'Zadovoljan sam pobjedom, ostvarili smo cilj, a sada idemo po naš san', znakovito je najavio uoči uzvrata Nenad Bjelica.

No švicarsku se momčad respektira, što Young Boysi zaslužuju i zbog činjenice da su od srpnja ove godine i prijateljske utakmice protiv Wolverhamptona u svakoj utakmici zabili barem jedan gol. Prije toga imali su niz od čak 36 utakmica u kojima su zabijali pogotke, a posljednju u kojoj ga nisu zabili odigrali su u studenom 2017. godine protiv kijevskog Dinama.

Bilo bi sjajno kada ni protiv zagrebačkog Dinama ne bi zabili, pa bez obzira postignu li Hajrović, Gavranović ili Budimir gol, 'modri' bi prošli.

Dinamo je kroz povijest kvalifikacija za Ligu prvaka dva puta imao ovakav rezultat nakon prvih dvoboja.

U sezoni 2003./04., kada ih je vodio Nikola Jurčević, 'modri' su u Mariboru odigrali 1:1 (op.a. pogodak je zabio Niko Kranjčar), a u uzvratu u Zagrebu bilo je 2:1. S time da je Maribor poveo, ali uz pogotke Andre Mijatovića i Dine Drpića, Dinamo je stigao do preokreta i pobjede te je izbacio 'viole'.

Drugi put s rezultatom 1:1 Dinamo se vratio iz Salzburga u sezoni 2009./10. Gol za momčad Krune Jurčića tada je zabio Mario Mandžukić. Ipak, uzvrat u Maksimiru nije bio uspješan jer gosti su tada slavili 2:1. Gol za 'modre' postigao je Papadopoulos, ali dalje su prošli igrači austrijske momčadi.

Osim prilike da još jednom igra u elitnom nogometnom natjecanju, kao što je Liga prvaka, igrači Dinama dobro bi napunili i klupsku blagajnu. Podsjetimo, već su osigurali zaradu od najmanje osam milijuna eura, a ako prođu Young Boyse, sjest će im na račun punih 15 milijuna eura. Dakle motiva im neće nedostajati…