KUP UEFA

Tottenham na rubu ispadanja iz Europe

19.02.2009 u 21:45

Bionic
Reading

Nakon 11 utakmica šesnaestine finala Kupa Uefa odigranih u srijedu, 24 sata kasnije odigrano je i preostalih pet. Među ostalima na europskim travnjacima našli su se Srna u dresu Šahtjora i Turina na golu Lecha iz Poznana, dok Cvitanich nije bio u momčadi Ajaxa, baš kao ni Ćorluka ni Modrić u ekipi Tottenhama. Uzvrati su na rasporedu 26. veljače

Prve utakmice šesnaestine finala Kupa Uefa u četvrtak su igrali nogometaši Lecha iz Poznana i Udinesea, Šahtjora i Tottenhama, Marseillea i Twentea, FC Copenhagena i Manchester Cityja te Fiorentine i Ajaxa. Od hrvatskih igrača na travnjake su istrčali tek Darijo Srna za ukrajinski Šahtjor i Ivan Turina koji je branio za poljski Lech.

Prvu utakmicu, u poslijepodnevnom terminu, odigrali su nogometaši Lecha i Udinesea. Talijani su preko Fabija Quagliarelle i nakon autogola Manuela Arbolede vodili sa 2:0, no Poljaci su u posljednjih 10 minuta utakmice zabili dva uzastopna pogotka i izborili remi. Strijelci su bili Hernan Rengifo i Manuel Arboleda.

Uvjerljivu pobjedu ostvario je Šahtjor na svom Olimpijskom stadionu u Donjecku. Dugo su Srna i suigrači lomili otpor Tottenhama i na kraju su pogocima Seleznova i Jadsona stigli do 2:0. S obzirom na formu engleske momčadi, ali i iskustvo Ukrajinaca koji već godinama prezimljavaju u Europi, teško je za očekivati da će Tottenham sustići i prestići dva gola prednosti i plasirati se u osminu finala. Ipak, nade se neće odreći. U Donjecku za otočku momčad nije nastupilo nekoliko standardnih prvotimaca iz Premireshipa: Vedran Ćorluka, Roman Pavljučenko, Robbie Keane i Jermain Defoe nemaju pravo nastupa u Kupu Uefa, ozlijeđeni su Ledley King i Jamie O'Hara, a nije bilo ni Luke Modrića koji je dobio odmor.

Manchester City je do posljednjih sekundi utakmice u Kopenhagenu protiv istoimenih domaćina imao u džepu pobjedu koja bi mu jamčila puno mirniji uzvrat, no domaćini su ipak preko Vingaarda u 90. minuti izjednačili na 2:2. Premda remi više odgovara engleskoj momčadi, ipak se i domaćini iz prve utakmice imaju pravo nadati uspjehu u uzvratu. Englezima je, naime, redovito važniji uspjeh u Premiershipu nego u Europi, a kad se tomu pridoda i jako teško gostovanje kod Liverpoola za vikend, tad je upitno s koliko će snage i moći City dočekati dansku momčad u Manchesteru.

U preostale dvije utakmice Ajax je i bez Darija Cvitanicha ostvario vrlo vrijednu pobjedu nad Fiorentinom u Firenzi, dok je Twente iznenadio Marseille, također u gostima, a obje utakmice završile su sa 1:0.

Lech - Udinese 2:2
0:1 Quagliarella (50), 0:2 Arbolede (55-autogol), 1:2 Rengifo (81), 2:2 Arboleda (84)
Šahtjor - Tottenham 2:0
1:0 Seleznov (79), 2:0 Jadson (88)
Marseille - Twente0:1
0:1 Arnautović (22)
FC Copenhagen - Manchester City2:2
0:1 Onuoha (29), 1:1 Almeida (56), 1:2 Ireland (61), 2:2 Vingaard (90)
Fiorentina - Ajax 0:1
0:1 Bakircioglu (60)