ODLUKA STRUČNOG SAVJETA

Tko je stranac koji silno želi postati izbornik Hrvatske?

08.12.2016 u 15:05

Bionic
Reading

U ponedjeljak 12. prosinca može se očekivati da će proslavljeni košarkaš Dino Rađa kao predsjednik Stručnog savjeta HKS-a za novog izbornika košarkaške reprezentacije predložiti Talijana Andreu Trinchierija

Ako prođe taj Rađin prijedlog, hrvatska košarkaška reprezentacija će prvi put u povijesti dobiti stranog izbornika. Kako doznajemo iz krugova bliskih 48-godišnjem Trinchieriju, nedavno je kazao 'kako bi mu bila čast voditi Hrvatsku, domovinu njegove majke'.

Dino Rađa – koji ima 'sjajan nos za prepoznavanje trenera' - potvrdio je 'kako je Trinchieri kandidat za izbornika', a nije tajna da ga on osobno simpatizira.

Naime, Trinchieri je Talijan rođen 6. kolovoza 1968. u Milanu, ali je gotovo sve ljetne i zimske praznike tijekom školovanja provodio u Opatiji i Ićićima, odakle mu je majka. Sama činjenica da ima hrvatske krvi, da vrlo dobro govori hrvatski jezik te da od svojih trenerskih početaka prati hrvatsku košarku dovoljno govori da je skroz 'unutra'.

>> Drniški orao zasjeo u najvažniju košarkašku fotelju

Od hrvatskih igrača Trinchierija, koji od 2014. vodi njemački klub Brose Baskets iz Bamberga, najbolje poznaje Leon Radošević, krilni centar koji još nije igrao za hrvatsku seniorsku košarkašku reprezentaciju. Nema sumnje da bi Trinchierijevim dolaskom na klupu Radošević – koji je jedno vrijeme bio ljut na čelne ljude HKS-a (razloge nikada nije otkrio) – bio među 12 igrača za Eurobasket.

Brose Baskets trenutačno igra možda i najljepšu košarku u Euroligi, a nedavna uvjerljiva pobjeda na gostovanju kod Maccabija potvrda je da iz svoje momčadi uvijek izvlači maksimum.

Međutim, eksperiment grčkog saveza, kada su Trinchierija izabrali za izbornika, nije se pokazao najboljim, stoga treba biti oprezan. Dodajmo tome kako je Petrović bio izbornik-volonter, a Trinchieri sigurno neće biti jeftin. Sve će to na umu imati ljudi u Stručnom savjetu HKS-a, u kojem su uz spomenutog Rađu Toni KUKOČ, Damir KNJAZ, Aramis NAGLIĆ, Damir MULAOMEROVIĆ (Cibona), Marijan MANCE (Kvarner 2010), Neven PLANTAK (Zadar) i Veljko MRŠIĆ (Cedevita).

Također je zanimljivo spomenuti kako su Trinchieri i najbolji hrvatski igrač Bojan Bogdanović, trenutačno član NBA momčadi Brooklyn Nets, pod paskom poznate menadžerske agencije Wasserman Media Group.

Dakle, svi preduvjeti su ispunjeni da bi hrvatska košarkaška reprezentacija dobila izbornika na dulji period. Ljetos je sjajan posao obavio Aleksandar Petrović te je oslabljenu momčad odveo na Olimpijske igre u Rio de Janiero, tako da i to treba imati na umu. Pogotovo stoga što je Aco javno kazao 'kako i dalje ima veliku želju voditi Hrvatsku'.

Sve je u rukama Stručnog savjeta HKS-a koji će uskoro morati donijeti odluku. Novi predsjednik HKS-a Stojko Vranković morat će prihvatiti odluku Stručnog savjeta, kakva god da bila, a činjenica da je upravo s Petrovićem nedavno imao verbalni obračun (većinom preko medija) ne bi smjela utjecati na izbor. Kako god se okrene, čini se da postoje samo dvije opcije za izbornika koji će od sljedeće akcije dulji period voditi brigu o Bojanu Bogdanoviću, Dariju Šariću, Mariju Hezonji, Anti Žižiću, Draganu Benderu i društvu; Andrea Trinchieri ili Aleksandar Petrović. Teško da bi se posla ponovno primio Velimir Perasović, koji je odlaskom iz Španjolske u Tursku opet dostupan.

Da se pita igrače, od Bogdanovića do Šarića (izjave Bogdanovića pročitajte OVDJE), tandema koji sjajno igra u NBA ligi, oni su svakako da izbornik i dalje ostane Petrović. Igre na kvalifikacijama u Torinu i sjajna prezentacija u Riju, u kojem su igrali opušteno, ne zaboravljaju se tako lako…