TIŠMA ZA POVIJEST

Tinejdžer iz zagrebačke Dubrave ubacio prve koševe za Real Madrid; evo koji su Hrvati prije njega zabijali za ovaj veliki klub

10.03.2020 u 16:40

Bionic
Reading

U košarkaškom klubu Real Madrid jednu je sezonu proveo legendarni Dražen Petrović, a osim njega još je nekoliko Hrvata ostavilo dubok trag. Onaj od kojeg se očekuje da nastavi njihovim stopama svakako je 18-godišnji Boris Tišma koji će zauvijek zapamtiti 9. ožujka 2020.

Na utakmici protiv Zaragoze 18-godišnji hrvatski košarkaš Boris Tišma, koji je iz KK Dubrava otišao put Reala kada je kretao u osmi razred, upisao je svoje prve seniorske poene u dresu kraljevskog kluba.

Trener Pablo Laso uveo je mladog Tišmu u igru u posljednjoj minuti utakmice u kojoj je Real uvjerljivo slavio 92:70. U zadnjem napadu na utakmici njegov vršnjak Usman Garuba (Španjolac čiji su roditelji iz Afrike, op.a.) dodao mu je loptu za čisto polaganje Tišme za kojeg su ljubitelji košarke doznali kada je na Europskom kadetskom prvenstvu 2018. u Novom Sadu uz Roka Prkačina bio najbolji igrač Hrvatske koja se okitila zlatnom medaljom.

Svakako treba reći kako je debitirao nešto ranije, sredinom siječnja ove godine, ali do 9. ožujka nije se upisao u strijelce...

Još ranije je bilo najavljeno kako će 205 cm visoki Tišma, koji igra na poziciji beka ili niskog krila i stilom igre jako podsjeća na Tonija Kukoča (već sve o njemu znaju i prate ga NBA skauti!), ove sezone trenirati s prvom momčadi, ali da više igra spriječila ga je ozljeda početkom sezone. No, pohvalna je politika kluba i trenera Lasa koji, nakon što je 'projekt Luka Dončić' bio savršeno uspješan (prvaci Europe 2018. i Dončić MVP Final Foura!), sve više daju priliku mladim igračima.

'Izuzetno nam je važna energija koju unose igrači iz našeg omladinskog pogona. Podatak kako je danas svoju debitantsku utakmicu odigrao Boris Tišma zaista puno govori o radu u omladinskom pogonu', kazao je nakon utakmice Laso.

Tako je tinejdžer Tišma postao osmi hrvatski igrač u povijesti koji se upisao u strijelce u najvećem europskom klubu, ali i daleko najmlađi koji je zabio koš. Dan za povijest…

Tako je za očekivati kako će golobradi klinci kao što su 18-godišnji Usman Garuba i Boris Tišma, zatim godinu dana stariji Mario Nakić (sinu bivšeg igrača Cibone i Partizana Ive Nakića, op.a.) i drugi ubrzo postati nositelji igre najtrofejnijeg europskog kluba.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Year 5️⃣ #halamadrid

Objavu dijeli Boris Tišma (@boristisma17)

SVI HRVATI KOJI SU IGRALI ZA PRVU MOMČAD REALA

  • Dražen Petrović
  • Žan Tabak
  • Damir Mulaomerović
  • Mario Stojić
  • Marko Tomas
  • Bojan Bogdanović
  • Ante Tomić
  • Boris Tišma