SLOVENKA ZA TPORTAL

Tina Maze otvoreno o zlatu, Janici, Ivici, kraju karijere...

Bionic
Reading

Umorna lica, ali nasmiješena i strpljiva, olimpijska šampionka Tina Maze prolazila je kroz medijsku miks zonu mnogo dulje od Švicarke Dominique Gisin, s kojom je u neviđenom raspletu spusta podijelila zlatnu medalju, podij i sviranje himni, jer su obje dojurile u cilj s vremenom istim u stotinku

Ovo mi je vrhunac karijere. Nema više od zlatne medalje. A razina skijanja kojom sam došla na ove Igre neusporedivo je veća od mojih mogućnosti na prethodne tri olimpijske smotre', izjavila je za tportal.hr Maze, slovenska sportska heroina, osvajačica lanjskog Svjetskog kupa i nakon olimpijskog zlata definitivno najbolja skijašica svijeta posljednjih godina.

Veliku karijeru, za koju će sama naglasiti da se približava kraju, Maze konačno okrunjuje najvećim trofejima, a naposljetku i usporedbama sa starom znanicom, vršnjakinjom koja se već dugo 'ne pelja' - Janicom Kostelić.

Puno mi to znači. Kao djeca rasli smo skupa gore u planinama... Janica je vrlo mlada počela nizati pobjede, a ja sam tada imala promjenjive uspjehe. Janica mi je bila mjerilo - kako bih ja trebala skijati. A Ivica... Susrećemo se oduvijek po 'tekmama'. On bi mi uvijek znao reći nešto inteligentno, kao danas, kad mi je kazao neka skijam kao da mi je zadnji put, na sve ili ništa. Jest, Ivica je danas odigrao važnu ulogu u mom nastupu - uvijek je tako, kroz cijelu moju karijeru', objašnjava Maze uz smijeh utjecaj 'Profesora' Kostelića.

Neobično je bilo na vrhu olimpijskog postolja vidjeti dvije skijašice. Hipotetsko pitanje za Maze: bi li pristala na pripetavanje za zlato - još jednu, odlučujuću utrku samo između nje i Gisin, ili bi prihvatila zajednički trijumf?

'Prihvatila bih dodatnu utrku, no problem! Ali kad me pitate bih li radije riskirala osvojeno zlato u pripetavanju ili prihvatila zajedničko slavlje, to je teško pitanje. Nisam o tome razmišljala. Možda bi najbolje bilo da se uvede fotofiniš. No toga nema i to sad nije bitno.'


Je li Europa u Krasnoj Poljani dobila novo vrhunsko skijalište?

'Ja sam iznenađena koliko je dobro. Kad smo bili ovdje prije tri godine, imala sam loš dojam, a sada je sve - vrh. Postoje, generalno gledano, stvari koje nisu vrhunske, ali što se tiče staza i natjecateljskih preduvjeta, sve je zbilja super organizirano', kaže Maze koja prema vlastitim riječima više neće kao natjecateljica posjećivati olimpijske smotre.

'Normalno, imam 30 godina i ovo je moja zadnja olimpijada, to je sigurno. A kad ti je zadnji put, trebaš pokazati sve!' smije se Tina neposredno nakon primanja prve olimpijske zlatne kolajne u svojoj karijeri. Što joj je prolazilo kroz glavu u tom svečanom trenutku?

Dok svira himna, uvijek slušam ono što poručuje, jer mi se stvarno sviđaju njeni stihovi, i pjevam je. Bliske su mi te riječi', odgovora Maze.

U alpskom skijanju sljedeća je na rasporedu muška kombinacija. Zanimalo nas je kako vidi to natjecanje, tko bi po njoj trebao slaviti?

'Ne znam zbilja... Možda Ted Ligety...'

Inače, slalomsku stazu postavlja Ante Kostelić, što obično znači - noćna mora za spustaše!

Da, to je dobro... Ja kažem da Ivica u Sočiju treba uzeti jednu medalju', poručila je Maze za kraj odlazeći polako u noć olimpijskog slavlja.

Možda će imati neki dobar savjet za Ivicu...