simbol rata

Tenk ispred stadiona Crvene zvezde izazvao je burne reakcije; evo što o tome misli UEFA

28.08.2019 u 17:12

Bionic
Reading

U utorak navečer Crvena zvezda je pred svojim navijačima osigurala plasman u skupine Lige prvaka, no slavlje 'crveno-belih' zasjenila je provokacija navijača koji su ispred stadiona Rajko Mitić, legendarne Marakane, postavili - tenk

Realno, svima je jasno kakvu su poruku navijači Crvene zvezde željeli poslati, a ta je provokacija ozloglašenih Delija svima u susjedstvu baš loše sjela.

Žalili su se navodno čelnici Young Boysa odmah Uefi, no odgovor koji su dobili razočaravajuć je za sve one koji su na prostorima bivše državne tvorevine osjetili strahote rata devedesetih godina prošlog stoljeća.

Naime, Švicarcima se ideja s tenkom ispred Marakane nimalo nije svidjela, ipak su oni tradicionalno neutralni i svako 'zveckanje' oružjem bilo kakvog kalibra nije im baš drago.

No, iz Uefe je stigao poprilično razočaravajuć odgovor.

'Tenk pred Marakanom nije problem sve dok ne puca!', pojasnili su iz Uefe, a prenose švicarski mediji.

Stari JNA tenk T-55 postavljen je ispred stadiona Rajko Mitić Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Čudno, jer UEFA u pravilu najoštrije kažnjava svaku vrstu provokacija, posebno su čelni ljudi i 'disciplinci' osjetljivi na rasizam, nacionalizam, vrijeđanje nacionalnih manjina te pozivanje na rat i nasilje općenito. Možda neki od njih nisu baš najbolje shvatili poruku navijača Zvezde, možda ne znaju čitati 'između redova', pa je i oštrija reakcija sada izostala.

Kako god bilo, svima je na svijetu jasno kako tenku - pa makar to bio i muzejski primjerak - nije mjesto ispred stadiona...