NHL U MEDVEŠČAKU

Tajna uspjeha: Igra za kikiriki i ostvaruje snove

23.11.2012 u 10:10

Bionic
Reading

Dolazak Dustina Jeffreyja u Zagreb puno je toga promijenio u odnosu snaga u Ebelu. 'Medvjedi' su od njegova dolaska preuzeli primat uvjerljivo najbolje momčadi lige, a pitanje je samo kako će sve to izgledati ako sutra prestane lockout

Dustin Jeffrey definitivno je zaludio Zagreb i zapravo je pomalo čudno ako se u pregovore za drugi ugovor, koji su vođeni 19. studenoga, nije upleo bilo tko od Ebel ligaša. Čudno, jer je savršeno jasno da je 24-godišnji Kanađanin okrenuo Medeščak i Ebel naglavačke, a u Autrijskoj ligi ima puno bogatijih klubova od Medveščaka.

S obzirom na lockout mladi hokejaš Pittsburgh Penguinsa potpisuje ugovore s 'medvjedima' na mjesec dana, uz opciju trenutnog odlaska 'preko bare' ako se NHL liga i sindikat igrača slučajno dogovore i prekinu lockout, a kad se pogleda statistika osobnog i klupskog učinka jasno je koliko Jeffrey znači zagrebačkom klubu. On je definitivno prevaga u onim neizvjesnim utakmicama, kad pobjednik ovisi o jednom super potezu, o trenutku nadahnuća samo jednog igrača.

Od trenutka kad je Jeffrey zaigrao za 'medvjede' zagrebački klub gotovo da je zaboravio kako to izgleda izgubiti utakmicu. Da nije bilo onog nespretnog poraza protiv Olimpije (1:4) u prvoj utakmici Arena Ice Fevera, Medveščak bi s Dustinom imao 100-postotnu uspješnost. Ovako, zbog poraza od 'zmajčeka' taj postotak je 'samo' 92.31!

Zanimljiv je još jedan podatak: Medveščak je do dolaska svog NHL-ovca imao uspješnost od samo 55 posto i samo su tri kluba bila slabija - Olimpija, Innsbuck i Dornbirn. No isto tako je činjenica da su samo Innsbruck, Olimpija i Red Bull napravili bolji rezultat sa svojim NHL-ovcima u odnosu na vrijeme prije njihovog dolaska. Svi ostali su - pali!

Dustin Jeffrey je odigrao 13 utakmica, ostvario 12 pobjeda i upisao 19 bodova (9 golova i 10 asistencija), te se iskazao kao istinski 'match winner'. Uz njega Adam Naglich izgleda kao hokejaš koji je doslovce zalutao u Ebel, pa igra za 'kikiriki' umjesto da zabija po njemačkim Ledenim dvoranama. Kyle Greentree fantastično se dopunjuje sa spomenutim dvojcem i s Naglichem je na vrhu ljestvice najučinkovitijih napadača Medveščaka (obojica po 25 bodova).


No pravo je pitanje kako će Medveščak izgledati kad se Dustin Jeffrey jednom vrati u Sjevernu Ameriku. Htjeli mi to ili ne, to će se dogoditi prije ili kasnije. Jasno je da Marty Raymond i uprava kluba navijaju da lockout potraje što dulje, pa čak i da se ne odigra NHL sezona, no ako se to dogodi kako će se odlazak jednog takvog igrača odraziti na igru 'medvjeda'?

Odgovor na to pitanje ne zna nitko; činjenica je da su 'medvjedi' i bez svog NHL-ovca jako dobri, da će njegovo mjesto u prvom napadu zauzeti netko drugi, možda Adam Miller ili Nathan Perkovich i da rezultat ne bi trebao previše patiti. Uostalom, onih 55 posto osvojenih bodova bez Jeffreyja ostvareni su u dijelu sezone kad napadačke linije još nisu funkcionirale, kad je uigranost momčad bila vrlo slaba.

Da jedan igrač sam ne može sam promijeniti sve svjedoče primjeri u klubovima s kojima Medveščak svakog tjedna igra utakmice. Jan Muršak je najučinkovitiji NHL-ovac u Ebelu, no Olimpija tavori na dnu prvenstvene ljestvice. Još je gore stanje sa Andreasom Nödlom koji nije uspio pokrenuti Innsbruck, a dolazak Thomasa Vaneka u Graz već je toliko opjevan da je postao legenda. No činjenica je da su bez Vaneka dečki iz Graza igrali puno bolje i ostvarivali puno bolji rezultat. Zamislite, bez superstara Vaneka Grazeri su ostvarili 79.17 posto bodova, a s njim očajnih 40.91 posto.

Red Bull je već otpustio dvojicu NHL-ovaca i doveo trećeg, KAC je krenuo u ludu kupnju pa u rosteru ima već trojicu iz najbolje lige svijeta, no oba kluba daleko su od vrha. Uostalom, taj isti KAC je na svom ledu propustio vodstvo od 4:1 u zadnjoj trećini i izgubio od Medveščaka na penale. Sjećate se, glavni lik te pobjede bio je - Dustin Jeffrey.

Ipak, realno je da Jeffrey ne igra sam, nije superjunak koji pogledom zabija pakove u mrežu i ostvaruje nadnaravne rezultate. Bez pomoći suigrača, pogotovo iz drugih napadačkih linija, niti on ne bi izgledao tako dobro. Upravo zato smo sigurni da i njegovim eventualnim odlaskom 'medvjedi' ne bi izgledali puno lošije, da rezultat ne bi (puno) trpio. Dustin Jeffrey je hokejaška faca, pogotovo u Ebelu, no i bez njega se može. Ako se baš mora!

  Igrač
Klub
Utakmice
Bodovi
Golovi
Asistencije
1.
Jan Muršak
Olimpija Ljubljana
17
31
10
21
2.
Dustin Jeffrey
Medveščak Zagreb
13
19
9
10
3. Michael Grabner
Villach
14
18
10 8
4. Bryan Bickell
Znojmo
13
16
4 12
5. Thomas Vanek
Graz
11
15
5 10
6. Andreas Nödl
Innsbruck 15
14
4 10
7. Sam Gagner
Klagenfurt
10
11
6 5
8. Tyler Myers
Klagenfurt
11
5
1 4
9. David Clarkson
Red Bull Salzburg
5
3
2 1
10. Corey Potter
Vienna Capitals
14
3
0 3
11. Tobias Enström
Red Bull Salzburg
5
1
1 0
12. Andrew Cogliano
Klagenfurt
1
1
0 1
13. Johnny Boychuk
Red Bull Salzburg
0
0
0 0