PREKID U BEOGRADU

Svijet se zgražava: Etničke tenzije, strašne scene, kaos...

15.10.2014 u 15:24

  • +25

Beograd: Tučnjava i neredi na utakmici Srbije i Albanije

Izvor: Reuters / Autor: Marko Đurica

Bionic
Reading

Ružne scene s kvalifikacijske utakmice u Beogradu između Srbije i Albanije, koja je prekinuta u završnici prvog poluvremena i nije nastavljena, brzo su obišle svijet

Svjetski mediji posvetili su velik dio prostora sramotnim događanjima na stadionu Partizana.

CCN govori o etničkim tenzijama na Balkanu koje je uzrokovala bespilotna letjelica koja je nosila albansku zastavu te da je gužva počela između igrača kada je srpski reprezentativac Mitrović želio uzeti zastavu u čemu su ga spriječili albanski igrači. Nakon što su se na terenu pojavili i navijači, utakmica je prekinuta. Ovaj ugledni medij donosi i izjavu kapetana Srbije Branislava Ivanovića.

'U ovom trenutku teško je govoriti o tome. Mogu samo reći da smo štitili albanske igrače svaki korak od terena do tunela stadiona', rekao je Ivanović.

Francuski L'Equipe govori o kaosu u kvalifikacijama za EURO i smatra da bi Srbija mogla dobiti veliku kaznu od UEFA-e. Spominje se kako je cijeli incident krenuo nakon što se pojavila letjelica s albanskom zastavom.

Talijanska La Gazzetta dello Sport govori 'kako je ova utakmica bila poseban izazov za organizirati bez obzira na to što je zabranjen dolazak gostujućih navijača. Zvižduci prema albanskoj himni bili su samo uvod u ludu večer koja je završila kaosom koji je imao političku pozadinu'. Novinar napominje lošu situaciju između Srba i Albanaca čemu je pridonijela i neovisnost Kosova. Talijani nisu propustili spomenuti kako je na travnjak uletio i Ivan Bogdanov kojeg se sjećaju kao predvodnika nereda u Genovi kada je Italija igrala sa Srbijom (2010.).

Ovaj sportski dnevnik donosi i izjavu talijanskog trenera na klupi albanske reprezentacije Giannija De Biasija.

'Ovo je bilo traumatično iskustvo. Nismo uspjeli završiti utakmicu zbog ulaska navijača. Cijela situacija je bila jako opasna', izjavio je De Biasi koji je dodao kako su četiri njegova igrača zadobila ozljede od navijača, ali i od onih koji su trebali paziti na red.


Engleski Guardian piše o velikoj tučnjavi između igrača i službenog osoblja kojima su se pridružili domaći navijači te kako je UEFA pokrenula istragu. Novinar podsjeća da je ovo prvi posjet Albanije Beogradu od 1967. i kako su unazad par godina tenzije narasle zbog Kosova. Engleski medij prenosi izjavu delegata UEFA-e.

'Žalim zbog ovoga što se dogodilo. Svi ste vidjeli što je bilo i ne mogu komentirati tko je kriv i što je sve to uzrokovalo. Podnijet ću izvještaj UEFA-i i zatim ćemo donijeti odluku', rekao je delegat Harry M. Been.

Njemački Bild piše 'o strašnim scenama u Beogradu, kako su se nacionalni nogometni savezi dogovorili da neće biti gostujućih navijača i da su bili velike mjere osiguranja, ali da su se, usprkos tome, vidjele tučnjave, neredi, dimne bombe...'

Španjolska Marca napominje kako ni tri sigurnosna prstena pri ulazu na stadion nisu pomogla da se spriječe neželjene scene. Navodi se da je bespilotna letjelica s albanskom zastavom bila glavni povod za masovnu tučnjavu na terenu i da je nakon toga sudac jednostavno morao prekinuti utakmicu.

Ružne scene