POZIV U HR STOŽER

Svijet se zgraža zbog Šimunića; pomutnja na društvenim mrežama

22.09.2015 u 10:42

Bionic
Reading

Nakon što je 61-godišnji Ante Čačić imenovan izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije prve reakcije javnosti nisu dobre. Međutim, strani mediji najviše su pažnje dali pozivu u stručni stožer Joeu Šimuniću, bivšem reprezentativcu koji je zbog usklika 'ZA DOM', nakon utakmice protiv Islanda na maksimiru, suspendiran od strane Fife zbog čeha je propustio SP u Brazilu

Tako je o rođenom Australcu Šimuniću ugledni britanski list Guardian objavio članak Associated Pressa pod naslovom 'Hrvatska zaposlila Josipa Šimunića kao pomoćnog trenera unatoč nacističkom pozdravu'. Iako je i sam Šimunić kasnije tvrdio kako je to 'povijesni hrvatski pozdrav' većina svjetske i hrvatske javnosti osudila ga je. Stoga je njegov povratak u hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ovaj puta u stručni stožer, postao vijest dana.

'Ovo je samo istaknulo problem hrvatskog nogometa koji se bori s diskriminacijom. Uefa je Hrvatskoj uzela jedan bod nakon svastike na travnjaku na kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije', piše Guardian.

U nastavku članka Guardian je kratko podsjetio na izjave Šimunića nakon njegovog ispada na Maksimiru kada je u mikrofon, koji mu je dodao službeni spiker, ponosno urliknuo prema gledateljima 'ZA DOM!' na što je publika uzvratila SPREMNI.

'Neki ljudi trebali bi naučiti nešto o povijesti', kazao je Šimunić u studenome 2013. godine.

'Nemam se čega bojati jer nisam napravio ništa loše. Podržavam svoju Hrvatsku, moju domovinu, a ako to nekome smeta, to je njegov problem', dodao je tada Šimunić.

Naravno, vijest kako je Šimunić priključen u stručni stožer hrvatske nogometne reprezentacije izazvala je u susjednoj Srbiji dosta reakcija. Primjerice Mondo je sarkastičnim naslovom 'Hrvatska nagradila Šimunića. Spreman je!' sve kazao.

Neki su podsjetili kako je Šimunić odmah nakon utakmice kazao za poklič ZA DOM:'Oduvijek sam to želio napraviti!'

Na društvenim je mrežama poziv Šimunića u reprezentaciju, slično kao imenovanje Ante Čačića, postao predmet sprnje.
Sudeći prema prvim komentarima Šimunić je izazvao pravu pomutnju i čini se kako nema podršku hrvatske javnosti. Je li ovo novi auto-gol HNS-a i Davora Šukera pokazat će vrijeme?


Kako će reagirati hrvatska javnost u ovom trenutku teško je reći. I naša anketa (ispod članka) dati će nam jedan dio tog odgovora.