obrambeni red za slovačku

Svi pričaju o povratku Ćorluke u reprezentaciju, ali Dalić već sigurno zna tko su zamjene za Vidu i Lovrena

16.10.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija, sada je posve jasno, do svojeg zadnjeg kvalifikacijskog ogleda sa Slovacima 16. studenog, neće znati hoće li izboriti direktan plasman na Euro ili ne. No, ono što je jednako važno, jest činjenica da Hrvatska ovisi sama o sebi i protiv Slovačke mora uzeti barem jedan bod

Hrvatska je na najboljem putu da osigura plasman na Euro 2020. No, kako to biva s našima, stvari si zakompliciraju sami, pa o plasmanu ovise do samog kraja. Tako je i u ovim kvalifikacijama, jer u posljednja dva mini-ciklusa, u drugim su utakmicama imali vodstvo, prvo protiv Azerbajdžana a potom i Walesa, ali su oba puta tu prednost i prokockali.

I umjesto da već sada mašta o sljedećem ljetu te potencijalnim suparnicima, Zlatko Dalić sa svojim igračima u glavi vrti projekcije mogućih slika dvoboja protiv Slovaka.

A osim što mora držati tenziju kod igrača, Dalić mora pronaći i nova rješenja za hrvatsku obranu. Jer u utakmici protiv Walesa, treće žuta kartove dobili su Domagoj Vida i Dejan Lovren, stoperski dvojac koji je ove godine - osim u utakmici protiv Azerbajdžana - bio standardan u svim kvalifikacijskim ogledima.

Naravno, nije sve tako crno, jer nude se daliću rješenja. Za neka bismo rekli i vrlo dobra, a čini se da već i izbornik Dalić zna koga će poslati na teren. Posebno ako će mu zadnja liniji ostati s četiri igrača.

  • +45
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 7. kolo, Wales - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Što se lijevog beka tiče, tu je Borna Barišić u prednosti pred Darijom Melnjakom, i bek Glasgow Rangersa gotovo sigurno krenut će na toj poziciji.

Na stoperskim mjestima jedno će sasvim sigurno zauzeti Tin Jedvaj, koji u Augsburgu igra na toj poziciji, što je njemu i primarna uloga. Potvrdio je to Dalić i u razgovoru za Sportske novosti.

'Tin Jedvaj nije po vokaciji desni bek, on je stoper, ali u ovoj situaciji, od svih igrača koje imam, on najbolje pokriva to mjesto'.

Uz Jedvaja, na stoperskom bi poziciji mnogi željeli vidjeti Vedrana Ćorluku, igrača koji je u reprezentativnom dresu odigrao 103 utakmice, ali i igrao razbijene glave. Dakle, igrač koji se uvijek stavljao na dispoziciju izbornicima. Međutim, on se nakon SP-a u Rusiji oprostio od reprezentacije i sigurni smo da svoju odluku, bez obzira na beskrajnu ljubav, neće promijeniti. Što čak i razumijemo, jer kada s nekim ili nečim 'raskinete', onda je teško u glavi presložiti neke stvari.

S toga nam se kao konkretnije rješenje za drugo stopersko mjesto nameće Dino Perić. Istina, Dinamov branič još uvijek nije debitirao u A reprezentaciji, ali svojim nastupima u 'modrom' dresu, posebice u europskim utakmicama, pokazao je smirenost, odlučnost i odlično čitanje suparničke igre. I sigurni smo da će mu ogledi protiv Šahtara u ovom međuvremenu biti najbolji testovi. Položi li ih, vjerujemo kako će i kod Dalića zaigrati od prve minute.

U tom slučaju, ostaje otvoreno pitanje desnog boka. Naravno, u odsustvu Šime Vrsaljka, jedino se nameće ime Karla Bartoleca, igrača koji stasa u najjačem skandinavskom klubu, Copenhagenu, a koji je upravo protiv te iste Slovačke, protiv koje su naši u Trnavi odigrali odličnu utakmici i deklasirali je 4:0, odradio debi u službenim utakmicama. I to na vrlo dobar način, radivši upravo ono što izbornik Dalić traži od bekova - a to su centaršutevi.