CIVILIZACIJSKO DNO

Suze očaja: Opet rasizam u Liverpoolu

07.01.2012 u 17:30

Bionic
Reading

Nogometaši Liverpoola u petak su izborili nastup u četvrtom kolu FA Cupa pobijedivši na Anfieldu trećeligaša Oldham Athletic 5-1. Iza utakmice svejedno su ostali repovi

Pred kraj dvoboja s Kopa, dijela tribine iza gola, jedan je navijač ili skupina njih uvrijedila 20-godišnjeg veznjaka gostujuće momčadi Toma Adeyemija, inače nogometaša koji je na posudbi iz premierligaša Norwicha.

Adeyemija je incident žestoko pogodio. Toliko se uznemirio da je krenuo u verbalno razračunavanje s dijelom tribina, a na kraju od jada nije mogao sakriti ni suze. Nije ga uspjela smiriti intervencija suigrača, kao ni Liverpoolovih nogometaša Stevena Gerrarda i Dirka Kuyta.

Adeyemi ni njegov klub zasad nisu javno otkrili kakvu je uvredu pretrpio. Svejedno je incident prijavljen u službeni zapisnik s utakmice, kao i lokalnoj policiji koja je otvorila istragu.

Istragu je pokrenuo i FC Liverpool, jer vodstvu kluba s Anfielda nije do šale nakon što je zbog rasističkog ispada prema francuskom braničm Manchester Uniteda Patriceu Evreu žestoko kažnjen Luis Suarez.
Je li i ovoga puta riječ o rasističkom ispadu, nije poznato. Nije to želio otkriti čak ni kapetan Oldhama Dean Furman, kojem je Adeyemi ispričao što se dogodilo.

'Ono što je moj suigrač pretrpio apsolutna je sramota. To je sve što vam mogu reći. Nadam se da će policija uz Tomovu pomoć uspjeti istražiti incident i kazniti počinitelja.'

Dakle, nije jasno što je primitivac s tribina dobacivao crnoputom protivniku, ali je više nego simptomatično da se u nastavku incidenta s tribine zaorila pjesma posvećena Luisu Suarezu, napadaču Liverpoola koji odslužuje kaznu zbog rasističkih primjedbi prema. Anfield je nekada bio bastion liberalizma, a Liverpool najžešća meta rasista tijekom osamdesetih. Vrlo neobićan i ružan zaokret u mukotrpnom stvaranju tradicije slavnog kluba.

Anfield bi mogao i zjapiti prazan na idućem kup-susretu