SUĐENJE U PRETORIJI

Sutkinja zaključila; Pistorius nije kriv za ubojstvo s predumišljajem!

11.09.2014 u 09:00

  • +8

Presuda paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu

Izvor: Reuters / Autor: Kim Ludbrook/Pool

Bionic
Reading

Četvrtak, 11. rujna, bio je dan odluke kada je u pitanju suđenje Oscaru Pistoriusu za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo prošle godine. U Južnoafričkoj Republici s nestrpljenjem se iščekivala presuda poznatom paraolimpijcu. Po svemu sudeći, nakon dugog obrazloženja presude sutkinje Thokozile Masipe, Pistorius sigurno neće dobiti kaznu ubojstva s predumišljajem, ali može biti proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja ili nezakonitu upotrebu oružja

Izlaganje sutkinje Thokozile Masipe uživo je iz Pretorije prenosio američki CNN te mnoge druge južnoameričke TV postaje. Cijeli svijet očekivao je presudu Oscaru Pistoriusu zbog ubojstva djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo prošle godine. Nakon gotovo šest mjeseci te nakon što je saslušano ukupno 37 svjedoka, vještaka te raznih stručnjaka sutkinja je odbacila najteže optužbe za ubojstvo s predumišljajem, te je naglo prekinula obrazlaganje presude za ubojstvo iz nehaja, čiji će ishod biti poznat u petak.

TIJEK SUĐENJA
14:18
Nakon dulje pauze, sutkinja Masipa vratila se u sudnicu te počela obrazlagati presudu za ubojstvo iz nehaja. Citirala je kazneni zakon napisan 1933. prema kojemu je ova vrsta ubojstva definirana kao 'nezakonito i nehotično ubojstvo ljudske osobe'. No, dodala je, 'ono što je zvučalo razumno 1933., možda ne zvuči danas'. Obrazložila je da je Pistorius, ako se uplašio, mogao pozvati policiju ili izaći na balkon i povikati upomoć. Očito je, dodala je, da nije razmišljao o svojim postupcima.

12:33 
Novinar BBC-a napisao je kako će Pistorius vjerojatno biti proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja.Suci su trenutačno na stanci za ručak.

12:25  Zasad je jasno kako postoje tri mogućnosti:
1) da je kriv za ubojstvo, ako sud zaključi da je kupio oružje i to planirao
2) da je kriv za ubojstvo iz nehaja
3) da nije kriv za ubojstvo, ali i dalje ga se može optužiti za upotrebu oružja iako može biti i potpuno nevin

12:05 
Nova stanka od pet minuta. Sada je jasno kako Pistorius sigurno neće biti kažnjen za ubojstvo s predumišljajem. Stručnjaci su uvjereni kako su neki iskazi svjedoka bilo vrlo loši.
12:00 
Jedino pravo pitanje postaje je li Pistorius namjeravao ubiti, jer je sutkinja zaključila kako je namjeravao pucati. To nije bilo slučajno.
11:45 
Sutkinja Masipa objasnila je zašto je bilo potrebno odrediti psihijatrijski pregled Pistoriusa. Nakon toga, osvrnula se na izvještaj stručnih osoba, koje su zaključile kako optuženi nije imao nikakav mentalni poremećaj ili defekt koji bi utjecao na njegovo donošenje odluka ili ga spriječili u razlikovanju dobra i zla.
11:40 11:01
Sutkinja Masipa objasnila je kako je Pistoriusovo objašnjenje 'nekonzistentno za nekoga tko bi pucao bez razmišljanja'. Nakon pauze (30 min), objasnit će kako je došla do tog zaključka.
10:59  10:53
Sutkinja navodi kako je obrana ponudila više verzija priče. Sutkinja navodi: 'Po izjavama optuženog nije sasvim jasno je li želio ili nije pucati.'
10:35
Nakon kratke stanke, sutkinja Masipa nastavlja s čitanjem presude.

10:16 10:12 
Obrana drži kako je vrištao Pistorius kada je shvatio da Steenkamp nije u spavaćoj sobi. Tome se nije proturječilo i to ima smisla.
10:10
Dok je sutkinja detaljno opisivala iskaze svjedoka o pucnjavi i vrisku djevojke, postavila je pitanje: zašto je vriskala? U tom trenutku Oscar je pognuo glavu i počeo plakati.Vidi se po njegovu izrazu licu kako je klonuo...
9:54
Tužilaštvo tvrdi da je Pistorius namjerno pucao i ubio Steenkamp, kaže Masipa. Počela je sažimati dokaze koje je podastrlo tužilaštvo počevši s iskazima susjeda.
9:53  9:40
Roditelji Reeve Steenkamp nalaze se u sudnici gdje čekaju presudu

.

Sutkinja Thokozile Masipa
9:35 Sutkinja Thokozile Matilda Masipa upravo je započela detaljno obrazloženje presude te kako je došlo do ubojstva Pistoriusove djevojke Reeve Steenkamp. Video prijenos pratite  OVDJE


**************
Podsjetimo, Pistoriusu se u Pretoriji sudilo šest mjeseci zbog ubojstva djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo prošle godine, a prema ocjenama stručnjaka vrlo je teško predvidjeti što će sud odlučiti. Hoće li Pistorius pamtiti 11. rujna kao dan kada je pušten na slobodu ili će ga pamtiti kao dan kada će mu sud odrediti doživotni zatvor?

Pistorius je optužen da je prošle godine u veljači u svom domu ubio svoju 29-godišnju djevojku. Tužitelji tvrde da ju je ubio s predumišljajem, dok on tvrdi da je pucao kroz vrata kupaonice misleći da je riječ o provalniku.

Medijski interes za suđenje bio je ogroman; prvi put u povijesti JAR-a dio suđenja prenošen je uživo na televiziji. Naravno, cijeli slučaj uživo prati i američki CNN.

Osim za ubojstvo, tužiteljstvo ga tereti i za nezakonito posjedovanje oružja. Ako mu se krivnja za ubojstvo dokaže, Pistorius bi mogao dobiti kaznu doživotnog zatvora (neki spominju i 25 godina). Dodajmo još kako je saslušano ukupno 37 svjedoka, vještaka te raznih stručnjaka.

Pistorius je postao zvijezda kada je, iako bez nogu i uz pomoć proteza, nastupio na olimpijskim igrama u Londonu, a s Paraolimpijskih igara ima šest zlatnih medalja.

Sve članke o Oscaru Pistoriusu pročitajte OVDJE