FRANCUSKA LIGA

Sukob u Le Championatu; nogometni davljenici izgubili bitku, drugi klubovi ih gurnuli u drugoligaški ponor, ali se ne predaju

23.06.2020 u 22:21

Bionic
Reading

Francuski profesionalni nogometni klubovi u utorak su izglasali kako će Le Championnat i iduće sezone imati 20 klubova, čime su potvrdili kako Amiens i Toulouse sele u drugu ligu.

Najviši francuski upravni sud potvrdio je 9. lipnja odluku o prekidu sezone zbog pandemije koronavirusa, ali i suspendirao odluku o ispadanju Amiensa i Toulouse u niži rang natjecanja.

Sud je naredio Profesionalnoj nogometnoj ligi (LFP) da ponovno prouči format natjecanja, a Amiens i Toulouse su se nadali kako bi se 'Ligue 1' iduće sezone mogla proširiti na 22 kluba,

Međutim, LFP je izglasala njihovo ispadanja poručivši kako neće biti promjene formata natjecanja. U utorak su tu odluku potvrdili i klubovi, a taj je prijedlog na Glavnoj skupštini dobio 74.49 posto glasova.

Toulouse se još nije oglasio, dok su iz Amiensa već najavili nove akcije.

Francusko nogometno prvenstvo je prekinuto koncem travnja, a PSG je proglašen prvakom, treću godinu zaredom, a ukupno deveti put u povijesti.

U trenutku prekida prvenstva Parižani su imali 12 bodova prednosti, uz utakmicu manje, od drugoplasiranog Marseillea. 

Toulouse je bio na začelju sa 13 bodova, dok je Amiens na 19. poziciji sakupio 23 boda, četiri manje od Nimesa koji će u dodatne kvalifikacije.