Matko Miljević

Davor Šuker ga je zvao da zaigra za Hrvatsku, a on je potpisao za prvi klub Lea Messija

09.02.2024 u 18:41

Bionic
Reading

Ofenzivni 22-godišnji nogometaš Matko Miljević, koji je prijašnjih godina bio pozvan da zaigra za Hrvatsku, Argentinu i SAD, potpisao je jednogodišnji ugovor s argentinskim prvoligašem Newell's Old Boysom

"Dat ću sve od sebe na terenu, ne volim gubiti niti u pikulanju", izjavio je Matko Miljević za klupsku web stranicu nakon potpisa ugovora.

Prošle sezone je igrao za kanadski CF Montreal, koji se natječe u prvoj američkoj MLS ligi, a nakon raskida ugovora otišao je u Newell's Old Boys kao slobodan igrač.

Miljevića, čiji je pokojni djed došao u Argentinu iz Hrvatske, prijašnjih je godina Hrvatski nogometni savez nagovarao da zaigra u mlađim selekcijama hrvatske reprezentacije. Mladi nogometaš je rođen u američkom gradu Miamiju gdje su se odselili njegovi roditelji 2001. zbog gospodarske krize u Argentini. Kao dječak se s njima vratio u južnoameričku zemlju gdje je počeo karijeru u Argentinos Juniorsima. Nastupao je za reprezentaciju Argentine do 16 godina i za reprezentaciju SAD-a do 20 godina.

"Ja sam polušpica. Volim prodirati driblinzima i asistirati 'devetki'. To me definira kao igrača. Također mogu igrati na sredini terena ili na bilo kojoj poziciji na kojoj me trener treba", rekao je.

U ljeto 2021. prešao je iz Argentinos Juniorsa u CF Montreal gdje je lani bio ozlijeđen pa upisao deset nastupa.

"Doprinijet ću (Newell's Old Boysu) gdje me zatrebaju i kada me zatrebaju. Budem li izvan terena doprinijet ću pozitivnim ozračjem, skromnošću i predanošću radu te požrtvovnosti. Matko će biti ondje gdje bude potreban", izjavio je.

Miljević je 2020. godine u intervjuu za argentinske novine La Nacion izjavio da su ga zvali nogometni savezi Argentine, SAD-a i Hrvatske. Tom prilikom je telefonski razgovarao s tadašnjim predsjednikom saveza Davorom Šukerom, ali nije odlučio za koju reprezentaciju igrati stigne li mu poziv. Napomenuo je da je želja njegovog djeda Antonija bila da zaigra za Hrvatsku.

U Newell's Old Boysu već igra jedan igrač hrvatskih korijena. Ian Glavinovich, 22-godišnji stoper, ima hrvatsko i argentinsko državljanstvo. Prije tri mjeseca je debitirao za argentinsku reprezentaciju U-23. U studenom su meksički mediji izvijestili da je za njega zainteresiran meksički prvoligaš Cruz Azul.

Newell's Old Boys, u čijem je podmlatku prve korake napravio argentinski kapetan Leo Messi, lani je završio na 14. mjestu među 28 klubova argentinskog prvenstva.

Bivši hrvatski trener Mirko Jozić bio je trener "crno-crvenih" iz grada Rosarija od siječnja do lipnja 1998.