KAKVA PRIČA

Sudbina mu se ispreplela s onom Michaela Schumachera: Možeš ostati u zatvoru, više im ne trebaš!

09.03.2023 u 08:09

Bionic
Reading

Legendarni Michael Schumacher debitirao je u Formuli 1 1991. nakon što je francuski vozač Bertrand Gachot završio u zatvoru

Trkaći tim Eddieja Jordana započeo je sezonu 1991. s vozačkim parom Gachotom i Andreom de Cesarisom.

No, ubrzo su ostali bez Gachota koji osuđen na 18 mjeseci iza rešetaka, jer se 1990. s automobilom zabio u taksi, a još je u bijesu poprskao taksistu s nekom vrstom plina. Nakon toga je uhićen zbog nanošenja ozbiljnih tjelesnih ozljeda.

Kad je devet mjeseci kasnije počelo suđenje, očekivao je novčanu ili uvjetnu kaznu zatvora. Umjesto toga, Gachot je bio zatvoren što znači da se nije mogao natjecati na nadolazećoj VN Belgije.

To je Schumacheru dalo priliku, a Gachot u zatvoru nije bio svjestan koliko je njegova zamjena dobra dok mu to netko nije rekao u zatvoru.

Schumacher je u kvalifikacijama završio kao sedmi ispred momčadskog kolege De Cesarisa na 11. mjestu, ali je bio prisiljen odustati od utrke u prvom krugu. No uskoro je mladi Michael krenuo ispisivati povijest, a Gachot je prvu vijest o Nijemcu saznao od zatvorskog čuvara.

'Nisam znao za njega. Prvi put kada mi je netko pričao o Michaelu Schumacheru, neću zaboraviti, bio je jedan od čuvara u zatvoru. Rekao je:

'Novi tip kojeg su zaposlili je tako dobar da te više ne trebaju. Tako da možeš ostati ovdje'. Kažem ti od riječi do riječi', pričao je Gachot i dodao:

'Andrea de Cesaris poslao mi je pismo. I to je bilo jako smiješno. Bio sam jako dobar prijatelj s Andreom, a on je bio nevjerojatan tip. Napisao mi je pismo u kojem kaže: 'Ne brini za Nijemca. Dobio me je tek u kvalifikacijama, ali ja ću ga uskoro dobiti. Vidjet ćeš.'

Schumacher se na kraju pridružio Benneton-Fordu do kraja 1991. i uspio je tri puta ući među prvih šest prije kraja sezone. Osvojit će dva naslova svjetskog prvaka F1 s Benneton-Fordom, prije nego što će se pridružiti Ferrariju te s njime uzeti novih pet titula.

Inače, Gachot je nakon žalbe pušten iz zatvora za dva mjeseca. Ostatak sezone 1991. i 1992. vozio je za momčad Larrousse. Potom je završio F1 karijeru s Pacific Racingom, vozeći za njih 1994. i 1995. godine.