DRAMA U BELGIJI

Sudar Rosberga i Hamiltona, Ricciardo ponovo pobjednik!

24.08.2014 u 15:32

  • +13

Formula 1, Velika nagrada Belgije

Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Bionic
Reading

Daniel Ricciardo ostvario je svoju treću pobjedu u karijeri na Velikoj nagradi Belgije, ispred Nice Rosberga i Valtterija Bottasa, kojom je najavio Mercedesima žestoku borbu na stazi do kraja sezone...

Ove smo nedjelje imali prilike uživati u još jednoj fantastičnoj utrci Formule 1. Prvi put ove sezone dogodio se sudar između vozača Mercedesa, a sve je to iskoristio mladi Australac za volanom Red Bulla, čiji bolid djeluje znatno opasnije nakon ljetne stanke.

Utrka u Belgiji počela je žestoko. Na samom startu Hamilton i Vettel prošli su pokraj Rosberga, da bi zatim aktualni prvak napao Britanca, prekočio se i izgubio drugo mjesto. Uslijedio je ključni trenutak u drugom krugu, napad Nice Rosberga na timskog kolegu koji je završio kontaktom i oštećenjem prednjeg krilca Nijemca te probušenom gumom Hamiltona, peha od kojeg se nije oporavio do kraja utrke.

Cijelu situaciju najbolje je iskoristio Daniel Ricciardo, koji je prošao pokraj Alonsa i Vettela te zatim poveo nakon ranog ulaska u boks i promjene prednjeg krilca Rosberga. Mladi Australac do kraja utrke nije se osvrtao unazad i zabilježio je svoju treću pobjedu zaredom, kojom je učvrstio treće mjesto u ukupnom poretku i poslao laganu prijetnju Mercedesima.

Nakon mnogo problema i zapinjanja iza iznenađujuće brzog na ravnom dijelu Red Bulla Sebastiana Vettela, Nico Rosberg uspio se oporaviti u završnici utrke i završiti drugi s malim zaostatkom za Ricciardom, a još jedan sjajan rezultat ostvario je Valtteri Bottas u Williamsu, novim pobjedničkim postoljem.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i putem MAXtv To Go i Pay-Per-Day usluge te na online servisu match.tportal.hr. MAX Auto Moto paket možete kupiti OVDJE.

Konačno je dobar bio i Kimi Raikkonen koji je na jednoj od svojih omiljenih staza po prvi put u utrci ove sezone pobijedio timskog kolegu i zauzeo četvrto mjesto. Sebastian Vettel brojne pogreške platio je slabim petim mjestom probojom u završnici, dok je Fernando Alonso loše podesio bolid, a još morao i odraditi kaznu zbog problema na startu, pa je završio tek kao osmi, iza Kevina Magnussena i Jensona Buttona, s kojima je vodio žestoku borbu u posljednjim krugovima. Bodove su još osvojili Perez i Kvjat, a bijesni Lewis Hamilton molio je ekipu da mu dopusti da odustane tijekom cijele utrke i na kraju se to dogodilo osam krugova prije kraja.

Magnussen je naknadno kažnjen zbog pretjerano žestoke obrane protiv Alonsa, pa je pao na 12. mjesto.

U ukupnom poretku Rosberg sada ima 29 bodova ispred Hamiltona, a Riccardo se približio na 54 boda razlike te čeka nove sudare Mercedesovog dvojca.

Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna na talijanskoj Monzi.

Rezultati VN Belgije:

1. Daniel Ricciardo (Aus) RedBull - Renault 1:24:36.556
2. Nico Rosberg (Njem) Mercedes +00:03.383
3. Valtteri Bottas (Fin) Williams-Mercedes 00:28.032
4. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 00:36.815
5. Sebastian Vettel (Njem) RedBull - Renault 00:52.196
6. Jenson Button (VB) McLaren 00:54.580
7. Fernando Alonso (Špa) Ferrari 01:01.162
8. Sergio Perez (Mek) Force India - Mercedes 01:04.293
9. Danil Kvjat (Rus) Toro Rosso - Renault 01:05.347

Poredak vozača:

1. Nico Rosberg (Njem) 220
2. Lewis Hamilton (VB) 191
3. Daniel Ricciardo (Aus) 156
4. Fernando Alonso (Špa) 121
5. Valtteri Bottas (Fin) 110
6. Sebastian Vettel (Njem) 98
7. Nico Huelkenberg (Njem) 70
8. Jenson Button (VB) 68
9. Felipe Massa (Bra) 40

Konstruktori:

1. Mercedes 411
2. RedBull - Renault 254
3. Ferrari 160
4. Williams-Mercedes 150
5. McLaren 105