HRVATSKA IMA KAJINIĆA

Sudac u američkom nogometu zreo je tek sa 150 utakmica

09.12.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Knjiga pravila ima 200 stranica, a godišnje je sudac mora pročitati i do petnaestak puta, ističe Kajinić, koji pravdu u američkom nogometu dijeli u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji

Toni Kajinić (33), ekonomist, zaljubljen u američki nogomet, sve popularniji u našoj zemlji, jedan je od šestorice hrvatskih sudaca u tom sportu. Osim njega, dijeljenjem pravde u Hrvatskoj još se bave Pero Jukić, Mario Perić, Goran Madžarac, Danijel Vrgoč i Mario Glavan. Kajinić govori brzo, priča slikovito, obogaćujući svoje izlaganje nizom podataka, upravo onako kako to čini i kao televizijski komentator utakmica u američkom nogometu i bejzbolu.

Tri godine igrao je američki nogomet, a sa zanosom priča o našim klubovima: zagrebačkim sastavima Zagreb Thunderu, Zagreb Raidersima i Zagreb Patriotsima te Osijek Cannonsima. Posebno spominje inicijative Splićana, a sa simpatijama govori o nizu klubova koji igraju beskontaktni američki nogomet. Oprema za 'pravi' je skupa.

'Stoji po 200 eura', ističe Toni Kajinić, prisjećajući se vremena kad se u nas jedva dolazilo do snimke kakve utakmice američkog nogometa. I onda bi tu snimku gledao po petnaestak puta.

Dosad je sudio u 69 utakmica. Igrači katkad prilično glasno izražavaju nezadovoljstvo sucima.

'Događa se da ponekad doista suviše komentiraju, no ide prema boljem u domaćim utakmicama. Sudački stručnjaci obično kažu da bez greške možeš suditi tek kad odsudiš između 150 i 200 utakmica. Pa i onda možeš pogriješiti! U američkom profesionalnom nogometu sudi sedam sudaca, no oni imaju mogućnost ispravljanja mogućih pogrešnih odluka pregledavajnjem televizijskih snimaka', obrazlaže Toni Kajinić.

U Europi takvog luksuza nema.

U austrijskoj ligi prvoligaške utakmice sudi šest sudaca. Katkad je jedan od te šestorice i Toni Kajinić. Sa 'stažom' od 30 odsuđenih utakmica počeo je suditi u austrijskom prvoligaškom prvenstvu. Inače se u tom prvenstvu počinje suditi sa stažom od 100 odsuđenih utakmica!

Kajinić je, zasad, jedini sudac iz Hrvatske koji sudi u tri natjecanja: hrvatskom, slovenskom i austrijskom. Ostali njegovi hrvatski kolege sude u Hrvatskoj i Sloveniji, baš kao što i slovenski suci sude i u Hrvatskoj. Mnogi se zanesu mišlju da bi bili suci u američkom nogometu, no doista je malo onih koji naum pretvore u djelo.

Knjiga pravila ima 200 stranica. Budući da su pravila složena, nije dovoljno jednom ih pročitati i zaklopiti knjigu.

'Godišnje knjigu pravila, tih 200 stranica, pročitam deset do petnaest puta', otkriva Kajinić.

Pravila još nisu prevedena na hrvatski. Kajinić kaže da će se prevoditeljskim poslom morati baviti cijeli tim znalaca, da to nije posao za pojedinca. Na naše insistiranje, evo nekih njegovh prijevoda.

Pozicije na terenu - napad: quarterback - vođa napada; running back - trkač; offensive lineman – napadački linijaš; wide receiver - hvatač; tight end - krajnji bloker.

Obrana: defensive lineman - obrambeni linijaš; linebacker - linijski bek; cornerback - vanjski bek; safety - osigurač.