IZAŠLI DETALJI PRESUDE

Suarez više ne smije koristiti riječ crnac

01.01.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Napadač Liverpoola Luis Suarez dao je nepouzdana svjedočanstva u istrazi o optužbama da je rasistički napao braniča Manchester Uniteda Patricea Evru, objavljeno je u izvješću Engleskog nogometnog saveza (FA)

Radi se o dokumentu u kojem se razlaže zašto je Suarez početkom ovog mjeseca kažnjen s osam utakmica neigranja zbog rasističkog vrijeđanja Patricka Evre u utakmici Premier League koja je igrana 15. listopada na Anfieldu (1-1).

'Suarezovo svjedočenje nije pouzdano što se tiče stvari od kritične važnosti,' kaže se u izvješću u kojem se dodaje i da je 'Evra bio vjerodostojan svjedok'.

Urugvajski je reprezentativac upotrijebio riječ 'negro' (crnac) ili 'negros' (crnci) čak sedam puta tijekom sukoba s Evrom. Incident se dogodio u 63. minuti utakmice, pet minuta nakon što je Urugvajac napravio prekršaj na Francuzu. Evra je pitao Suareza zašto ga je udario, a Suarez mu je odgovorio 'Porque tu eres negro' (zato što si crnac). Evra je tada kazao: 'Reci mi to ponovo!'. Suarez mu je odgovorio: 'Ne pričam sa crncima'.

Suarez je pak odbacio optužbe FA te je cijelo vrijeme tvrdio da nije rasist, a uz njega je stao i njegov klub Liverpool.

'Suarezove riječi koje su sadržavale referencu na boju kože Patrica Evre su uvredljive,' kaže se u izvješću FA.

U istrazi ovog incidenta poslušao se i savjet jezičnih stručnjaka za južnoamerički španjolski nakon što je Suarez kazao da je nazvao Evru 'negro (crnac) na prisan i prijateljski način koji je uobičajen u Urugvaju'.

Suarez je dodao da koristi riječ 'negro' i kada razgovara sa suigračem iz Liverpoola Glennom Johnsonom te da to nikada nije iskoristio na uvredljiv rasistički način.

FA objašnjava da je tako tešku presudu donio jer je 'Suarezovo ponašanje nanijelo štetu engleskom nogometu u svijetu s obzirom da se incident dogodio na jednoj od najslavnijih utakmica engleskog prvenstva koju je gledao velik broj ljudi diljem svijeta.'

U izvješću se dodaje i da je važno naglasiti da Suarez, čiji je djed bio crnac, ima mnogo crnih prijatelja te da FA ne tvrdi da se on ponašao tako jer je rasist.

Suarez je kažnjen i novčanom kaznom u visini od 40.000 funti. U izvješću se ističe da se Suarez na saslušanju obvezao da u engleskom prvenstvu na terenu više neće upotrebljavati riječ 'negro' (crnac).