SJAJNA SPORTSKA PRIČA

Streloviti uspon Osijeka: Uz pomoć mađarskih milijuna postaje ono što je danas Rijeka!?

04.08.2017 u 10:25

Bionic
Reading

Nogometni klub Osijek koji je prije manje od dvije godine bio pred gašenjem zbog dugova danas je prijetnja svima u Europskoj ligi, a zahvaljujući ulaganjima mađarskog tajkuna Lorinca Meszarosa i odličnom radu trenera Zorana Zekića smiješi mu se blistava budućnost...

Osijek je ovog četvrtka ponovo svladao nizozemski PSV i potvrdio svoju moć na europskom nivou, a to je bila tek kulminacija procvata slavonskog kluba koji je još početkom 2016. godine grcao u dugovima i nalazio se pred gašenjem.

  • +3
Europska liga, 3. pretkolo: Osijek - PSV Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

No, zatim se pojavio neočekivani spasitelj. Mađarski tajkun Lorinc Meszaros postao je većinski vlasnik kluba kojeg je otkupio u siječnju prošle godine od Grada Osijeka za simboličnih 100.000 kuna, obvezavši se u sljedeće tri godine isplatiti 18,5 milijuna kuna obveza kluba iz predstečajne nagodbe i pozajmivši mu milijun kuna za isplatu zaostalih plaća 33 zaposlenih i 27 profesionalnih igrača. U sljedećih pet godina najavio je tada također uložiti još 13 milijuna eura u razvoj kluba,  kao i mogućnost gradnje novog stadiona.

Riječ je o dobrom prijatelju mađarskog premijera čija je građevinska tvrtka Meszaros ET Meszaros d.o.o. počela rapidno rasti od Orbanova dolaska na vlast 2010., kada je počela dobivati sve više poslova s državom. Danas je jedan od najbogatijih ljudi u susjednoj nam zemlji.

Meszaros je član Izvršnog odbora nogometne akademije Ferenc Puskas i jako dobro zna koliko je važan razvoj mladih nogometaša pa je ove godine krenuo u Osijeku u izgradnju omladinskog kampa koji će se sastojati od devet terena i stadiona za više od tri tisuće ljudi, a čak 3,3 milijuna eura dat će za taj projekt i mađarska vlada iz budžeta za područja izvan zemlje nastanjena Mađarima.

Rezultat ovih investicija mogao se osjetiti vrlo brzo. Osijek se već u svojoj prvoj sezoni pod Meszarosom uključio u borbu za vrh ljestvice HT Prve lige, a prva velika pobjeda stigla je prošlog ljeta kada je svladao Dinamo na Maksimiru. Četvrtim mjestom izborio je plasman u kvalifikacije za Europsku ligu u kojima je postao pravi ljetni hit.

Osijek - PSV 1:0, sažetak Autor: Youtube

Pun pogodak uprave bilo je dovođenje mladog talentiranog stručnjaka Zorana Zekića koji je u kratkom vremenu postao najperspektivniji trener domaćeg prvenstva.

Posebno se to osjeća u novoj sezoni u koju je Osijek ušao bez rasprodaje svojih glavnih igrača, a još se pojačao odličnim bivšim 'lokosima' Erosom Grezdom i Petrom Bočkajem.

  • +3
Proslava pobjede Osijeka Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Zekić je od svoje družine napravio čvrstu momčad koju nije bio u stanju nadigrati čak ni veliki PSV, a i Dinamo je prošlog vikenda prosuo bodove u Gradskom vrtu iako je Osijek odmarao neke od svojih zvijezda.

Mađarski milijuni, Zekićeva stručnost i navijačka euforija jako podsjećaju na Rijeku koja je svoj procvat započela pod Volpijem i Kekom nekoliko godina ranije, a danas je aktualni prvak HT Prve lige. Osijek čini se da ide istim putem i u godinama koji dolaze mogao bi postati jednaka prijetnja Dinamu u borbi za sam vrh...

Osijek-Dinamo 1:1, 3. kolo 2017./18. (sažetak)