LEGIONARI SA SP-A

Strani predstavnici hrvatskih klubova

10.06.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Hrvatska je upisala tri nastupa na nogometnim mundijalima, a na novom neće biti zastupljena čak ni s jednim igračem koji nastupa u hrvatskoj ligi. Veza SP-a i HNL-a bit će Boštjan Cesar, Dinamovo dijete koje će nastupiti za Sloveniju, te njegov sunarodnjak Suad Filekovič koji je jednu sezonu nastupao za Hajduk

Cesar je u Maksimir došao kao junior, prošlu sezonu je odradio u francuskom Grenobleu, a iduće će nositi dres talijanskog Chieva. U HNL-u su zalet za svoj nastup 2002. uzimali i neki njegovi sunarodnjaci, a izvan granica bivše države hrvatski klubovi su u svojim redovima imali sedam stranaca koji su putovali na svjetska prvenstva.

Prije svih tu je Jens Nowotny, Nijemac kojemu su koljena otkazala poslušnost baš za vrijeme maksimirskog mandata, a koji je samo dva tjedna prije debija za Dinamo s 'elfom' osvojio broncu protiv Portugala 2006. Dva turnira za svoju Kostariku upisao je Dinamov napadač iz osamdesetih Hernan Meford, a 1990. zabio je Švedskoj za prolaz u osminu finala. Na popisu Argentine 2006. našao se i Leandro Cufre, ali nije ulazio u igru. Možda i najzvučnije ime koje dolazi iz Dinama je Mark Viduka koji je s Australijom također bio u Njemačkoj.

Hajduk je prije Filekoviča na svjetske smotre slao Rusa Radčenka koji je 1994. zabio i gol Kamerunu te Josipa Skoku koji je zajedno s Vidukom putovao u Njemačku, ali nije nastupio u pohodu 'klokana' na osminu finala. Blizu je bio još jedan Hajdukov Australac Steve Horvat, koji je nastupio na dva Kupa konfederacija, ali 2006. je svjetsko prvenstvo gledao na TV-u.

Ostatak lige predstavlja Rijekin Bugarin Georgi Ivanov koji je s klupe za pričuve odgledao SP u Francuskoj prije 12 godina. Na Kantridi je nastupao i slavni Fredi Bobic koji je nastupio na dva europska prvenstva, ali ni na jednoj svjetskoj smotri.

Dinamov Kazuyoshi Miura je bio najveća zvijezda Japana dok oni nisu mogli do SP-a, a kada su 1998. izborili plasman, 'Kazu' je bio već blizu mirovine. Nastupiti je trebao i veznjak Trinidada i Tobaga Silvio Spann, ali bivši dinamovac se ozlijedio i povučen je s popisa.

Gol odluke zabio je nekadašnji Dinamovac Medford