RAT, MRŽNJA, POLITIKA

Strani mediji 'namirisali krv', nogomet u drugom planu

22.03.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Kvalifikacijska utakmica Hrvatske i Srbije, na rasporedu danas u 18 sati na Maksimiru, dobila je velik medijski prostor u stranim zemljama

Mediji u SAD-u, Engleskoj i Njemačkoj opet su dobili priliku prisjetiti se strahota koje su se događale u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Mnogi su se tako, poput Independenta, New York Timesa ili WDR-a, vratili u prošlost i prisjetili, prema njihovim riječima, 'rata na Balkanu' i 'mržnje koja vlada između dva naroda.'

Maksimir - 18 sati

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić, Rakitić, Vukojević, Modrić, Kranjčar, Mandžukić, Olić.
Srbija: Stojković, Ivanović, Nastasić, Subotić, Kolarov, Ignjovski, Perović, Tošić, Đuričić, Tadić, Đorđević.

Tako većina stranih novinara više piše o ljudskim žrtvama nego o nogometašima, više o razrušenim gradovima i masovnim grobnicama, a ne o maksimirskom stadionu. Sportska priča pretvorena je u bolno sjećanje.

Ugledni Bleacher Report je stavio ovu utakmicu među TOP 5 susreta kvalifikacija koji se ne smiju propustiti ovoga vikenda. No i oni spominju političke razlike, visoke tenzije i puno mržnje izvan terena.

Strani novinari navode i popis huliganskih grijeha na obje strane, spominjući da su Hrvatska i Srbija pod prismotrom UEFA-e zbog navijačkih nereda te da na utakmici u Zagrebu neće biti gostujućih navijača.

Tako su strani mediji od jedne utakmice, u kojoj će igrati sjajni igrači velikih klubova, napravili priče koje nemaju previše veze s nogometom i kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014.